STEM etkinliklerinin fen öğretmeni adaylarının STEM farkındalıkları, tutumları ve görüşleri üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effects of STEM activities on STEM awareness, attitudes and opinions of prospective science teachers
  1. Tez No: 592145
  2. Yazar: BERKAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM eğitimi, STEM etkinlikleri, STEM Tutum, STEM farkındalık, STEM görüş, FeTeMM, STEM training, STEM activities, STEM Attitude, STEM awareness, STEM opinion, STEM
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı STEM etkinlikleri hazırlayan fen bilgisi öğretmen adaylarının STEM ile ilgili farkındalıklarını, tutumlarını belirlemek ve STEM hakkındaki görüşlerini incelemektir. Bu araştırmada karma araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda ön test ile son test tek gruplu deneysel desen, nitel boyutunda ise durum çalışması benimsenmiştir. Nicel verilerin analizinde tek örneklem t-testi, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 34 fen bilimleri öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma kapsamında STEM Tutum Ölçeği (STÖ), STEM Farkındalık Ölçeği (SFÖ) ve STEM Görüş Formu (SGF) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Uygulama 8 hafta sürmüştür. Bu süreç içerisinde öğretmen adayları STEM eğitimi almış ve STEM etkinlikleri geliştirmişlerdir. Süreç içerisinde öğretmen adayları 7 adet STEM etkinliği geliştirmişlerdir. Yapılan analizler sonunda ön test ve son test sonuçlarına göre öğretmen adaylarının STEM'e ilişkin Tutum ve Farkındalıklarında son test lehine anlamlı bir farklılığa ulaşılmıştır. Sonuç olarak STEM eğitimi alan ve STEM etkinlikleri geliştiren öğretmen adaylarının STEM'e ve STEM'in alt boyutlarına ilişkin olumlu bir tutum sergilendiği ve STEM'e ilişkin farkındalıklarının arttığı görülmektedir. Bununla birlikte öğretmen adaylarının STEM uygulamaları sonrasında STEM'e ilişkin görüşlerinde kabul edilebilir düzeyde olumlu bir değişimin meydana geldiği görülmüştür. Bu araştırma fen bilimleri öğretmen adaylarını kapsamaktadır. Farklı branşlardan öğretmen adayları ile benzer bir araştırma gerçekleştirilebilir ve ilgili sonuçlar cinsiyet, sınıf düzeyi gibi farklı değişkenler açısından incelenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the pre-service science teachers' awareness, attitudes and opinions about STEM. In this research, mixed research method was adopted. In the quantitative dimension of the study, pre-test and post-test were used as a single group experimental design and in the qualitative dimension, case study was adopted. One sample t-test was used for the analysis of quantitative data, and content analysis and descriptive analysis were used for the qualitative data analysis. The research was carried out in the fall semester of 2018-2019 academic year. 34 prospective science teachers participated in the study. STEM Attitude Scale (STÖ), STEM Awareness Scale (STÖ) and STEM Opinion Form (SGF) were used as data collection instruments. The application lasted for 8 weeks. During this period, prospective teachers received STEM training and developed STEM activities. During the process, pre-service teachers developed 7 STEM activities. According to the results of the analyzes, a significant difference was reached in favor of the post-test in the STEM's Attitudes and Awareness regarding the pre-test and post-test results. As a result, it is seen that the pre-service teachers who have STEM training and develop STEM activities have a positive attitude towards STEM and its sub-dimensions and their awareness about STEM has increased. However, it was seen that there was an acceptable positive change in the opinions of prospective teachers about STEM after STEM applications. This study includes prospective science teachers. A similar research can be conducted with prospective teachers from different branches and related results can be examined in terms of different variables such as gender and grade level.