Franz Kafka'nın Dönüşüm ve Bir Köy Hekimi öykülerinde beden
The body at Franz Kafka's stories Metamorphosis and A Country Doctor
  1. Tez No: 592207
  2. Yazar: KAHRAMAN TABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Franz Kafka, Dönüşüm, Bir Köy Hekimi, beden, yara, Franz Kafka, Metamorphosis, A Country Doctor, body, wound
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Franz Kafka'nın Dönüşüm ve Bir Köy Hekimi öykülerini konu edinen bu çalışmanın amacı, metinlerdeki bedensellik üzerine kurgulanan imge ve metaforları belirli edebiyat teknikleriyle ifade etmeye çalışmaktır. Gregor'un insan bedeninin bir böcek bedenine dönüşmesinin, sırtına aldığı yaranın; köy hekiminin yanında çalışan hizmetçi kız Rosa'nın yanağındaki gülü anımsatan diş izlerinin ve köy hekiminin muayene ettiği genç hastanın yarasının ne gibi anlamlar taşıdığı irdelenecektir. Bu nedenle öncelikle beden kavramının tarihsel gelişimine göz atılacak, daha sonra Kafka'nın yazın dünyasını besleyen unsurları anlamak amacıyla kısaca yaşamöyküsüne yer verilecektir. Söz konusu eserler beden bağlamında çözümlenecek, sonrasında Kafka anlatılarındaki üslup, karakterler ve mekân incelenecektir. Son olarak her iki öyküdeki beden olgusunun ortak yönleri ve münferit özellikleri tartışılarak bedene dair kuramsal ifadelerin uygulamalı olarak altı doldurulacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work subjecting to Franz Kafka's Metamorphosis and A Country Doctor is to express images and metaphers, which were fictionalised on corporeality in texts via significant literature techniques. The transforming of Gregor's human body to an insect, the wound he got on his back, the teeth mark evoking a rose on Rosa's cheek, the servant girl who is working near country doctor and meaning of the wound of young patient being examined by country doctor will be explicated. Therefore initially historical development of body concept will be taken a glance. After that, with the aim of understanding specifying aspects of Kafka's commonwealth of letters, Kafka's life strory will be given place in the text. The works, being talked about, will be analysed in context of body, after style in Kafka's narrations, characters and place will be analysed. Lastly, as debating common aspects of body effect and disjunctive features in both story, theoretical expressions about body will be practically established.