İşkoliklik ve tükenmişlik arasındaki ilişkiyi ölçmeye yönelik avukatlar üzerine bir araştırma
A research on lawyers to measure the relationship between business and burnout
  1. Tez No: 592218
  2. Yazar: MUHAMMED SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TAĞRAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, Tükenmişlik, İşkoliklik ve Tükenmişlik, Avukat, Workaholic, Burnout, Workaholic and Burnout, Lawyer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüzde işkoliklik ve tükenmişlik insan hayatını olumsuz yönde etkileyen kavramlar olarak ele alınmaktadır. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde kişilerin ruhsal ve fiziksel yönden zarar görmelerine neden olacak düzeyde önemli bir konudur. Bu araştırmada Sivas il merkezinde görev yapan avukatların bazı demografik değişkenlere göre işkoliklik ve tükenmişlik düzeylerini belirlemek, işkolikliğin ve tükenmişliğin alt boyutları arasındaki farklılaşmaları da inceleyerek, işkoliklik ile tükenmişlik arasındaki ilişkiyi ölçmek amaçlanmıştır. Araştırmaya Sivas Barosuna kayıtlı il merkezinde aktif görev yapan 220 avukat katılmış ve katılımcılara; Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen ve 1992 yılında Ergin tarafından Türkçeye uyarlanan Maslach Tükenmişlik Ölçeği ile Schaufeli, Taris ve Bakker (2006) tarafından geliştirilmiş Doğan ve Tel (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan DUWAS işkoliklik ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik ve normallik analizi, frekans analizi, t-testi, Anova testi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre işkoliklik ve tükenmişliğin bazı demografik değişkenler(cinsiyet, yaş, medeni durum, hizmet süresi, gelir durumu, eğitim durumu) açısından farklılaştığı, işkoliklik ve tükenmişlik alt boyutları arasında anlamlı ilişkilerin olduğu ve işkoliklik ile tükenmişlik arasında pozitif yönde bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, workaholic and burnout are considered concepts that negatively affect human life. It is an important issue that will cause mental and physical harm to individuals if necessary precautions are not taken. In this study, it is aimed to determine the level of workaholic and burnout of some lawyers working in Sivas province according to some demographic variables, and to examine the differences between the dimensions of workaholic and burnout, and to measure the relationship between workaholic and burnout. 220 lawyers who were active in the provincial center of Sivas Bar Association participated in the study. Maslach and Jackson (1981) developed in 1992 and adapted to Turkish by Ergin Maslach Burnout Scale and Schaufeli, Taris and Bakker (2006) developed by Dogan and Tel (2011) adapted DUWAS scale was applied to Turkish. The data were analyzed with SPSS 22 statistical program. Descriptive statistics, reliability and normality analysis, frequency analysis, t-test, Anova test, correlation and regression analysis were used to analyze the data. According to the analyzes, it is concluded that workaholic and burnout differ in terms of some demographic variables (gender, age, marital status, length of service, income status, education level), there are significant relationships between workaholic and burnout sub-dimensions and there is a positive relationship between workaholic and burnout.