Fen bilgisi öğretmen adaylarının STEM farkındalıklarının araştırılması
Investigation of 'STEM' awarenesses of prospective science teacher candidates
  1. Tez No: 592217
  2. Yazar: RAHİM BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHİ KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, STEM Uygulamaları, Öğretmen Adayları, STEM Tutumu, STEM Education, STEM Applications, Teacher Candidates, STEM Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasında STEM eğitiminin Türkiye 'de uygulanabilmesi için bu eğitimi verecek öğretmenlerin yetişmişlik düzeyinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapılmak istenen işlemlerin en başında, üniversitelerden mezun olmamış öğretmen adaylarının okullarda STEM eğitimi ile ilgili ne kadar bilgi kazandığını belirlemek istenmiştir. Öğretmen adaylarının mesleğe başladıkları zaman STEM eğitimini uygulamak için gerekli donanımsal yeterliliklerini bilmek, STEM eğitimin ne kadar başarılı olabileceğini bilmenin en kolay yoludur. Bu hususta“STEM Farkındalık Ölçeği”2018-2019 eğitim öğretim yılında Mersin Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliğinde okumakta olan 179, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliğinde okumakta olan 110 öğretmen adayına uygulanarak araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS 21 programını kullanarak analiz edilmiştir. Analizlerden elde edilen bilgilerde öğrencilerin cevapları ile cinsiyetleri arasında anlamlı bağlılıkların olmadığı ancak sınıf seviyesi ile sorulara verdikleri cevaplar arasında çeşitli ilişkiler olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study of thesis of STEM education in Turkey it aims to determine the level of competence of teachers who will give this training to apply. At the beginning of this work, it was aimed to determine how much information of the prospective teachers who have not graduated from universities gained about STEM education in schools. Knowing the pre-service teachers' necessary hardware competencies to implement STEM training is the easiest way to know how successful STEM training can be. In this respect,“STEM Awareness Scale”was applied to 179 prospective teachers who were studying at the Science Education of Mersin University, and 110 prospective teachers who were studying at Science Education of Niğde Ömer Halisdemir University in 2018-2019 academic year. The data obtained from the research were analyzed by using a SPSS 21 program. According to the information obtained from the analyzes, it is seen that there is no significant commitment between the answers of the students and their gender, but there are various relationships between the level of answers to the questions and the grade level.