İş yargılamasında arabuluculuk sistemi
Mandatory system in labor law
  1. Tez No: 592233
  2. Yazar: EMRE AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT NAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşmazlık, Arabuluculuk, Zorunlu Arabuluculuk, İş Mahkemeleri Kanunu, Dava Şartı, Anlaşma Belgesi, İşe İade, Dispute, Mediation, Obligatory Mediation, Labor Court Law, Cause of Action, Agreement Document, Reemployment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
İş uyuşmazlıkları bakımından alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından biri olan arabuluculuğa zorunlu başvuru, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nu ile dava şartı olarak hukuk sistemimize dahil edilmiş en önemli yeniliktir. Zorunlu arabuluculuğun bir dava şartı olarak düzenlenmiş olması sebebiyle konuya atfedilen önem, sürecin başlangıcının, işleyişinin ve sonunun detaylı bir biçimde ele alınmasını gerektirmiştir. Bu itibarla iş uyuşmazlıkları bakımından kapsamı ve dava şartı niteliği de göz önünde bulundurularak zorunlu arabuluculuk sistemi bir bütün olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Obligatory application to mediation as an alternative resolving for labor disputes is the most important innovation that is added to our law system with Labor Courts Law no. 7036 as a cause of action. The importance attached on this subject due to the regulation of mandatory mediation as a cause of action required scrutinizing the beginning, course and conclusion of the process. In this respect, the mandatory mediation system was evaluated as a whole in scope of labor disputes and taking into consideration its cause of action.