Elektronik ticaret ve rekabet hukuku kapsamında çok taraflı pazaryerleri
Multisided platforms in the scope of electronic commerce andantitrust law
  1. Tez No: 592313
  2. Yazar: TUĞBA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METE TEVETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Hukuku, Ticaret Hukuku, Elektronik Ticaret, Elektronik Pazaryerleri, Aracı Hizmetler, Platformlar, Büyük Veri, Competition Law, Commercial Law, Electronic Commerce, Electronic Marketplace, Platforms, Intermediary Services, Big Data
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnternet ortamındaki gelişmelere bağlı olarak, ulusal ve uluslararası ekonomi çevrelerinde, hızla artan bir biçimde ağırlığını hissettiren elektronik ticaret ve elektronik pazaryerleri kavramının, kapsamı ve genel olarak ekonomik etkileri açısından önemi her geçen gün artmaktadır. Bu gelişmeler ile birlikte, elektronik pazaryerlerinde üreticiler, satıcılar ve alıcılar gibi talep sahiplerinin karşılıklı arz ve taleplerini kısa sürede ve daha avantajlı şartlarda buluşturan platformlar yani aracı hizmet sağlayıcıları, önemli bir figür olarak karşımıza çıkmaktadır. Aracılık hizmetleri sağlayan bu platformlar, regülâsyonlara ve özellikle de rekabet kurallarına uyum sağlama sürecinde bazı yapısal, idari, hukuki farklılıklar ve sorunlar ile karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu yüksek lisans tez çalışması ile elektronik ticaret ve elektronik pazaryerleri kapsamında rekabet hukuku açısından platformların yani aracılık hizmetleri sağlayan çok taraflı pazaryerlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Özellikle tüketicilere ulaşan (B2C) platformlara odaklanılmıştır. B2C ve diğer tür elektronik çok taraflı pazaryerlerinin çalışma içerisinde değerlendirilecek olan yıkıcı yenilik doğuran özellikleri ile regülasyonlara tam olarak uyum sağlamadıkları hatta regülasyon otoritelerinin bu teşebbüslere nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda tek bir görüş veremedikleri anlaşılmıştır. Hayatın olağan akışı için de oldukça büyük yer kaplayan ekonomiye şekil veren platformların görmezden gelinmesi mümkün değildir. Hal böyle olmakla onları işleyişlerini ve rekabete uyum noktasında karşılıklı eksikliklerin ortaya konulmaya çalışılması önem arz etmektedir. Yakın gelecekte dijitalleşmenin etkilerini çok daha hızlı gözlemlemek ve bu doğrultuda toplum refahının devamlılığını sağlayabilmek için platformlara ilişkin tanımlamaların doğru bir yaklaşımla ortaya konulması gerekmektedir. Bu amaçlarla birinci bölümde türleri ve elektronik ticaret ile uluslararası boyutu incelenmiş, ikinci bölümde ise elektronik çok taraflı pazaryerleri, elektronik ticarette hizmet ve elektronik pazaryerlerinin türleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm çalışmanın esas noktasını oluşturmakla, rekabetin korunması ile ilgili yasal düzenleme maddeleri ile ikincil mevzuatlardan bahsedilmiş ve elektronik çok taraflı pazaryerlerinin mevcut rekabet hukuku kavramları açısından yaşadığı sorunlar ve buna bağlı ortaya çıkan farklı sıkıntılar Avrupa Birliği direktifleri ile ulusal ve uluslararası örneklerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of electronic commerce and marketplaces, which makes them feel increasingly aggravated in the international economic environments, depending on the elements of the internet, are comprehensive and economically important. With these developments, electronic virtual markets; intermediary service providers, such as producers, sellers and buyers, which meet the mutual demands and demands of demanders in a short time and in more advantageous terms, emerge as an important figure. For these companies providing intermediary services, in the process of adapting to economic structures and competition rules that obviously need some structural, administrative, legal differences for problems, which encountered in national and international economic environments. It is aimed to examine and evaluate the multi-sided marketplaces, which provide intermediary services in terms of competition law in terms of electronic commerce with this master thesis. The focus is on platforms that reach consumers (B2C). It has been found that B2C and other types of electronic multilateral marketplaces do not fully comply with regulations with destructive innovation characteristics, and even the regulatory authorities cannot give a single opinion on how to approach these undertakings to be evaluated in the study. It is not possible to ignore the platforms that shape the economy, which occupies a large space for the usual flow of life. As such, it is important to try to put forward their functioning and mutual deficiencies in terms of adaptation to competition. In order to observe the effects of digitalization more rapidly in the near future and to ensure the continuity of community welfare, the definitions of the platforms should be put forward with a correct approach. For this purpose, in the first part the types and the international dimension of electronic commerce are examined, in the second part electronic multilateral marketplaces, intermediary services in electronic commerce and the types of electronic markets are discussed. In the third part of the study, the relevant articles of the law on competition and the secondary legislation are mentioned which the problems faced by the electronic multilateral marketplaces in terms of the current competition law concepts and the resulting problems are examined with the European Union directives and national and international examples.