İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin (6-7 yaş) televizyon izleme alışkanlıkları ile sosyal duygusal uyum düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between television emotional habits and social emotional adjustment levels of first year primary school students (6-7 years)
  1. Tez No: 592318
  2. Yazar: BELKIS ERTOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Radyo-Televizyon, Education and Training, Psychology, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon İzleme Alışkanlığı, Uyum, Sosyal Uyum, Duygusal Uyum, Habits of watching television, Adaptation, Social Adaptation, Emotional Adaptation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıklarıyla sosyal duygusal uyum süreçlerinin etkisini incelemektir. Bu araştırma da her iki değişken arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel bir araştırmadır. İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıkları ile sosyal duygusal uyum düzeyleri arasındaki ilişkiyi betimlemeyi amaçlayan bu araştırma, tarama modelindedir. Araştırma önerisinin örneklemini, İstanbul İlinin Anadolu yakasındaki Kadıköy, Pendik, Maltepe ilçelerindeki üç devlet okulu ve bir özel okulun birinci sınıflarında toplam 12 okulda eğitim gören B ve C şubelerindeki öğrencilerden oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak oluşturulmuş kişisel bilgileri içeren bir kişisel bilgi formu, veli onay yazısı, toplam 21 sorudan oluşan velilerin birinci sınıfa giden çocuklarını düşünerek doldurdukları televizyon izleme alışkanlıkları anketi, ilköğretim birinci sınıf öğretmenleri tarafından doldurulan sosyal ve duygusal uyum düzeylerini araştırmak üzere Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin tümü, SPSS for Windows 17.0 paket programı ile çözümlemeye tabi tutulmuştur. Yapılan istatiksel değerlendirme ve analizler sonucunda, öğrencilerin televizyon izleme alışkanlıkları ve sosyal-duygusal uyum düzeyleri arasındaki ilişkinin cinsiyet, okul türü, okul öncesi eğitim alıp almama, anne-baba eğitim durumu alt gruplarıyla karşılaştırması yapılmıştır. Bu genel amaç çerçevesinde ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıklarına yaklaşımlarının ne olduğu ile öğrencilerin ebeveynlerinin çocuklarına, televizyon izleme alışkanlıklarına yaklaşımlarının nasıl olduğu ve son olarak ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin sosyal duygusal uyum düzeyleri, televizyon izleme alışkanlıklarına göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin durumları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is examining the effect of social emotional adaptations processes and watching television habits of primary school students. In this study, it is aim to determine the relationship between the two variables. This research is a quantitative research. This research is a screening model that is aim at describing the relationship between watching television habits and social emotional adaptations levels of primary school students. The sample of the research proposal consists of the students from B and C branches who are studying in 12 schools in the first grade of three state schools and one private school in Kadıköy, Pendik and Maltepe districts of Anatolian side of Istanbul Province. Marmara's Social & Emotional adjustment scale had used to research personal information form, parent letter of approval, survey that filled by parents and consisting of 21 questions about primary school student's habits on watching television and survey that filled by primary school teachers about social & emotional adaptation levels. All of the collected data were subjected to analysis by SPSS for Windows 17.0 package program. As a result of the statistical evaluations and analyzes, it was found that the relationship between watching television habits and social-emotional adjustment levels of the students was determined by gender, getting pre- school educating or not, education background of parents and it this make compression with sub- groups. Within this general objective, it pointed out what are the attitudes of first grade primary school students about watching television habits , how is parents acting their children about their habits on watching television and stated if the children' social-emotional adjustment levels changes depend on their watching television' habits.