Türkiye'deki muz üreticilerinin uluslararasılaşma düzeyi ve niyeti: Anamur örneği
The level of internationalization and intention of banana producers in Turkey: A case of Anamur
  1. Tez No: 592344
  2. Yazar: BARIŞ ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ NACİ KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, İşletme, Agriculture, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muz, Tarım, İhracat, Uluslararasılaşma Niyeti, Banana, Agriculture, Exports, Intent for Internationalization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Dünya tarımında muz; üreticileri, sarartma tesisleri ve lojistik unsurlarıyla uluslararası ticarete konu olan önemli bir mamuldür. Katma değeri yüksek olduğundan getiri oranı da yüksektir. Ülkemizde ve dünyadaki sektörel büyüklüğü de göz önüne alındığında muz ürününün önemi bir kat daha artmaktadır. Türkiye'nin iklim koşulları, tarımsal üretim potansiyeli ve Avrupa pazarına yakınlığı göz önüne alındığında, muz ekim alanlarının genişletilerek üretimin arttırılması ile ihracat yoluna girebileceği, böylece bölgesel kalkınmayla birlikte ülke ekonomisine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Ayrıca Anamur ilçesinde muz ürünüyle ilgili üretici tutumlarına yönelik herhangi bir saha araştırmasına da rastlanamamıştır. Bu nedenle bu çalışmanın Anamur özelinde önemli bir eksikliği dolduracağı düşünülmektedir. Bu nedenlerle araştırmanın“Yerli muz üreticilerinin sahip oldukları kişisel özellikler ve uluslararasılaşmaya yönelik algılar, uluslararasılaşma niyetlerini ve uluslararasılaşma düzeylerini etkilemekte midir?”şeklindeki temel sorusunun cevaplandırılması bu konuda yol gösterici olabilecek ve gelecekteki plan, program ve politikalara bu şekilde yön verilebilmesi kolaylaşacaktır. Bahsedilen amacı gerçekleştirmek üzere yeni bir ölçek geliştirilmiş ve üreticilerin uluslararasılaşma düzey ve niyeti belirlenmeye çalışılmıştır. Anket yöntemi kullanılarak elde edilen veriler SPSS20 paket programı ile araştırma modelinin test edilmesi için LISREL 8,7 ile elde edilen yapısal eşitlik modellemesi (YEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları katılımcıların cinsiyet, daha önce yurt dışında bulunma, yaş, mezuniyet, gelir, deneyim süreleri, üretimde çalışan kişi sayısı, muz üretimi gerçekleştirilen alan, yurt dışında bulunma amaçları değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterirken, yurt dışında bulunma süreleri ve muz üreticiliğinin aileden gelmesi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma modelinin analiz edildiği LISREL 8,7 ile elde edilen yapısal eşitlik modellemesi (YEM) sonuçlarına göre; diğer üreticilerden alınan geri bildirimler ve bireylerin kendisine yönelik uluslararasılaşma yeteneği algısı artırıldığında uluslararasılaşma niyetinde artış olacağı, uluslararasılaşma eksiklik algısında bir artış olduğunda ise uluslararasılaşma niyetinde azalış olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bananas in the world agriculture are important products, which is the subject of international trade, with their producers, ripening rooms and logistic elements. Since the value added is high, the rate of return is also high. Considering the sectoral size in our country and in the world, the importance of banana products increases significantly. Considering Turkey's climatic conditions, the potential of agricultural production, and the proximity to the European market, it is thought that increasing the production by expanding the banana plantation areas may begin to be on the way to export so that it can contribute to the national economy along with regional development. In addition, no field research has been found regarding producer attitudes towards banana products in Anamur district. Therefore, this study is thought to fill an important gap in Anamur. For these reasons, answering the basic question of there search as“Do the personal characteristics of domestic banana producers and perceptions of internationalization affect their intention and levels of internationalization?”can be guiding in this regard and it will be easier to ster future plans, programs and policies in this way. A new scale has been developed in order to realize this aim, and the internationalization level and intention of the producers have been aimed to be determined. The data obtained by using the questionnaire method were analyzed by using SPSS20 package program to test the research model by using structural equation modeling (SEM) obtained with LISREL 8.7. While the results of there search showed a significant difference according to the variables of gender, being abroad before, age, graduation, income, duration of experience, number of peopleworking in production, field of banana production, purposes of being abroad, it was found out that there is no significant difference according to the variables of duration of being abroad and coming from the family of a banana farmer. According to the results of structurale quation modeling (SEM) obtained with LISREL 8,7, where the research model was analyzed; it was determined that the intention of internationalization would increase when the feedbacks received from other manufacturers and the perception of the internationalization ability of the individuals were increased; however, there would be a decrease in the intention of internationalization when there was an increase in the perception of lack of internationalization.