Kocaeli'nin Kandıra ve Derince ilçelerinin siyasi kültürü
Political culture of Kocaeli's Kandıra and Derince districts
- Tez No: 592364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Siyasi Kültür, Kandıra'nın Siyasi Kültürü, Derince'nin Siyasi Kültürü, Culture, Political Culture, The Political Culture of Kandıra, The Political Culture of Derince
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Siyasi kültür toplumların geçirmiş olduğu tarihsel gelişim ve değişim sonrasında oluşan siyasal kurum ve normların işleyişini etkileyen, toplumların ve bireylerin düşünce ve davranışlarına yön veren bir olgudur. Siyasi kültür siyasal sistemi belirler, siyasi kurum ve normların işleyişini etkiler. Yapılan anketler ile Kocaeli ilinin Kandıra ve Derince ilçelerinin politik kültürünü ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Aynı il üzerindeki iki farklı ilçenin birbirlerinden ayrı siyasi kültürlerinin olduğu belirlenmiş ve siyasi kültürü belirlemeye yönelik sorulan anket soruları neticesinde verilen cevapların analizleri karşılaştırılmıştır. Çalışmamız Giriş Bölümü, Kavramsal çerçevenin çizildiği birinci bölüm, Kandıra ve Derince ilçelerinin siyasi kültürlerinin yer aldığı ikinci bölüm ve söz konusu iki ilçenin siyasi kültürlerinin kıyaslandığı üçüncü bölüm olmak üzere toplam dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızda kaynak taraması sonucu elde edilen nitel verilerin, anket çalışmaları ile elde edilen nicel veri ve analizlerin harmanlandığı karma yöntem tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Political culture is a phenomenon that guided the thoughts and behaviors of societies and individuals, which affect the functioning of the political institutions and norms that occur after the historical development and the changes that societies have undergone. Political culture determines the political system and affects the functioning of political institutions and norms. With the surveys conducted, it was aimed to reveal the political culture of Kandıra and Derince districts of Kocaeli province. Two different districts on the same province have been identified as separate political cultures and the answers of the answers given as a result of the questionnaires asked to determine the political culture were compared. Our study consists of a total of four chapters, the first of which Introduction Section, the first part of the conceptual framework, the second chapter of the political cultures of the districts of Kandıra and Derince, and the third section comparing the political cultures of the two districts. In our study, the mixed method, which was obtained from the survey of the qualitative data and the quantitative data and analyzes obtained by the survey studies, were preferred.