Gümüş nanopartikül uygulaması ile pamukta solgunluk etmeni verticillium dahliae kleb kontrolü
Application of silver nanoparticles for the control of cotton wilting disease factor verticillium dahliae kleb
- Tez No: 592397
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Gümüş nanopartikül, Verticillium dahliae, pamuk, Gossypium hirsutum, Silver Nanoparticle, Verticillium dahliae, cotton, Gossypium hirsutum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Gümüş nanopartiküller (AgNP) birçok mikroorganizmaya karşı antifungal ve antibacterial aktiviteye sahiptir. Verticillium dahliae Kleb. pamuğun (Gossypium hirsutum) da dahil olduğu 400 den fazla tarım ürünü için oldukça tehlikeli, toprak kaynaklı fungal bir patojendir. Bu çalışmanın amacı, Verticillum dahliae Kleb. fitopatojenik fungusu kontrolünde yeşil sentezlenmiş gümüş nanopartikül etkisini araştırmaktır. AgNPler Laurus nobilis yaprak ekstraktları kullanılarak sentezlenmiştir. Yeşil sentezlenmiş gümüş nanopartikülleri UV-VIS spektrofotometre, FT-IR, ve ZETA analiz kullanılarak karakterize edilmiştir. Sonuçlar, nanopartikülün bitki içeriği ile kaplandığını, AgNPlerin ortalama 180 nm boyutunda ve negatif yüklü olduğu göstermiştir. In vitro antifungal aktivite testi ile AgNP uygulamasının Verticillium dahlia misel büyümesi üzerinde inhibitor etki belirlenmiştir. Serada yetiştirilen pamuk bitkileri üzerinde AgNP etkisi morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal parameterlere araştırılmıştır. Elde edilen veriler, fidelere 500 ppm konsantrasyona kadar yapılan AgNP'uygulamasının pamukta büyüme, fotosentetik pigment içeriği ve PSII aktivitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını belirlemiştir. Ayrıca, AgNP uygulamasının pamuk fidelerinde oksidatif stresi uyarmadığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, defne yaprak ekstraktları kullanılarak yeşil sentezlenen AgNP'ün, pamukta solgunluk hastalığına neden olan Verticillum dahlia fungusu kontrolünde çevre dostu, etkili ve toksik olmayan bir araç olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Silver nanoparticles (AgNP) possess antifungal and antibacterial activity against various microorganisms. Verticillium dahliae Kleb. is very dangerous soil borne fungal pathogen on cotton (Gossypium hirsutum), which has also harmful effects on more than 400 crops. The present study aimed to evaluate the effects of green synthesized silver nanoparticles (AgNPs) on the control of phytopathogenic fungus Verticillum dahliae Kleb. AgNPs were synthesized by green approach by using Laurus nobilis leaf extract. Green synthesized silver nanoparticles characterized by using UV-VIS spectrophotometer, FT-IR, and ZETA analysis. The results indicated that the nanoparticles are naturally coated with phytocontent. The average size of AgNPs were determined about 180 nm and also negatively charged (-11 mV). In vitro antifungal activity tests showed that AgNP treatments inhibited the mycelium growth of Verticillium dahliae. AgNP effects on green house grown cotton seedlings were analysed by morphological, physiological and biochemical parameters. Data showed that AgNP did not cause any adverse affect on growth and photosynthetic pigment contents along with PSII activity of seedlings up to 500 ppm. Moreover, AgNP treatment did not lead oxidative stress on cotton seedlings. Results revealed that green synthesized AgNP by using laurel leaf extracts may serve an eco-friendly, efficient and non-toxic tool to control wilting disease factor Verticillum dahlia on cotton.