Yonga levha fabrikası atığı talaşın tın bünyeli toprağın özellikleri ve bağın üzüm verimi üzerine etkisi
Effect of sawdust of flakeboard fabric on properties of loam texture soil and grape yield of vineyard
  1. Tez No: 592404
  2. Yazar: LELENDA FLORENT KEBALO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ DELİBACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Talaş, Tın Bünye, Toprak Özellikleri, Üzüm Verimi, Sawdust, Loam Texture, Soil Properties, Grape Yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yüksek organik madde içeriği nedeniyle talaş atığı, bir toprak düzenleyicisi olarak kullanımı mümkün görülmektedir. Bu çalışmada, Yıldız Entegre Akhisar Yonga Levha Fabrikası'ndan çıkan atık talaşın Saruhanlı'da bulunan tın bünyeli (Typic Xerofluvent) toprakta yetiştirilen bağın üzüm verimi ve toprak özelliklerine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre, 4 uygulama ve 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Uygulamalar: kontrol (0 t da-1), kuru madde olarak 1 t da-1; 2 t da-1; 3 t da-1 talaş uygulamasıdır. Deneme sonunda elde edilen verilere göre, talaş dozları toprağın organik madde, toplam azot, EC, alınabilir Na, Ca, Mg, Fe, Zn, P, K ve Mn içeriği, nemi, doygunluk yüzdesi, tarla kapasitesi, solma noktası, yarayışlı su, agregasyon yüzdesi değerlerini tanığa göre artırdığı ve bu artışların istatistiksel olarak önemli olduğu bulunmuştur. Talaş uygulamasıyla toprağın pH, hacim ağırlığı, toplam mil + kil yüzdesi, süspansiyon yüzdesi ve dispersiyon oranı değerleri istatistiksel olarak düşmüştür. Talaş uygulamaları ile toprağın kireç ve alınabilir Cu içeriği, SSİ, agregat stabilitesi değerlerinde istatistiksel olarak önemli değişim saptanmamıştır. Talaş uygulamaları ile bağın üzüm veriminde istatiksel olarak önemli bir artış belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to its high organic matter content, sawdust waste can be used as soil improver. In this study, the effect of wood sawdust waste collected from Yildiz Integre Akhisar flakeboard plant on grape yield and loam texture soil (Typic Xerofluvent) properties of a vineyard located in Saruhanli was investigated. The fıeld study was established according to a randomized block-design with 4 treatments and 3 replications. Treatments consisted of the control (0 t da-1), 1 t da-1, 2 t da-1; 3 t da-1 of dry sawdust applications. The results at the end of study showed that the sawdust rates increased significantly soil organic matter, total nitrogen, EC, available Na, Ca, Mg, Fe, Zn, P, K and Mn contents, moisture, saturation percentage, field capacity, wilting point, available water, aggregation percentage values according to the control. The values of soil pH, bulk density, percentage of total silt + clay, suspension percentage and dispersion ratio were significantly decreased with sawdust applications. There was no significant change in lime, available Cu contents, SSI, aggregate stability of the soil with sawdust applications. Sawdust applications increased significantly the grape yield of the vineyard.