Ege bölgesi için kuru liman yer seçimi üzerine bir araştırma
A research on dry port location selection for Aegean region
- Tez No: 592485
 - Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TUNA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Kuru liman, Denizyolu taşımacılığı, Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci, lojistik, Dry port, Maritime transport, Fuzzy Analytic Hierarchy Process, logistics
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 115
Özet
Uluslararası boyutlarda gerçekleştirilen ticaret, limanların önemini ve işlevini arttırmıştır. Denizyolu taşımacılığı, yük taşımacılığında büyük oranda hizmet vermekte olup ithalat-ihracat performanslarında en çok tercih edilen ulaştırma modudur. Deniz limanlarında yürütülen lojistik aktiviteler kapasite, sıkışıklık, gürültü gibi sorunlara neden olmaktadır. Kuru liman konseptinin deniz limanlarına vereceği destekle, limanların mevcut yükünün azaltılması hedeflenmektedir. Bu çalışma, Ege Bölgesi'nde konumlandırılacak potansiyel bir kuru limanın yer seçiminde değerlendirilecek kriterlerin önem derecelerini baz alarak sunulan 2 alternatif lokasyon arasından seçim yapmayı hedeflemektir. Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci yöntemi kullanılarak hazırlanan anket özel sektörde çalışan denizcilik, lojistik ve dış ticaret uzman ve yetkilerinin katılımı ile gerçekleştirilip, kriterlerin önem dereceleri belirlenmiştir. Anket uygulamasının sonucunda elde edilen veriler bilgisayar programında hesaplanarak Ege Bölgesi için en uygun kuru liman yeri seçimi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The trade that is carried out universally increases the value and function of the ports. Sea transport serves greatly in the spheres of cargo transportation and is one of the most chosen modes of transport in import-export performances. Logistic activities carried out in sea ports cause problems such as capacity, over – crowdedness, noise. With the support of dry port concept given to sea ports it's aimed to decrease the current load of the ports. This study is aiming to choose between the two alternative locations presented, taking into consideration the degrees of importance of the criteria to be evaluated during the procedure of choosing the location for potential dry port to be located in Aegean region. One of the multiple criteria decision making methods Fuzzy Analytics Hierarchy Process has been used for the preparation of questionnaires and this questionnaire has been carried out with the participation of marine, logistics and foreign trade professionals and authorities dealing with the private sector and the degrees of the importance of the criteria have been identified. Data collected as a result of this questionnaire have been calculated with the help of computer programming and the best and suitable dry port location for the Aegean region has been chosen.