Destinasyon pazarlamasında imajın etkisi: Seyahat acentası yöneticilerinin algıları üzerine bir araştırma
Impact of image upon destination marketing: Research on perception of travel agency managers
- Tez No: 592516
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Pazarlaması, Destinasyon İmajı, Seyahat Acentası, Türkiye, Destination, Destination Marketing, Destination Image, Travel Agency, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
İlk insanların yaşamsal zorunluluklar nedeniyle yaptıkları yer değiştirmeler zaman içinde farklı nedenlerle ve geçici olarak gerçekleştirilmeye başlanmış; çağlar içerisinde tüm dünyayı kapsayan bir seyahat hareketine dönüşmüştür. Güncel turistik eğilimler doğrultusunda önem kazanan destinasyonlar ulaşım, konaklama, yeme-içme ve eğlence olanakları dışında somut ya da soyut çekiciliklerini kullanarak fark yaratmaya ve kişilerin deneyimlemek isteyecekleri özgün çekim merkezleri olmaya çabalamaktadır. Çağın gelişmiş ulaşım ve iletişim teknolojilerinin sağladığı kolaylıklar sonucunda, birçok insan, turizm aracılığıyla hem dünyayı öğrenebilme hem başka insanları tanıyabilme fırsatını bulabilmektedir. Kişilerin tüketim davranışları açısından önemli bir rol oynayan imaj, destinasyonun daha net algılanmasını sağlamak için kullanılabilmektedir. Destinasyon imajı olası ziyaretten önce oluşmakta, ziyaret sırasında ve sonrasında değişikliğe uğrayabilmektedir. Destinasyonların birçoğu, farklılıklarını ortaya koyup küresel pazarda yer edinebilmek için benzersiz bir imaj algısı oluşturmaya çalışmaktadır. Bir destinasyonun fiziksel, tarihsel ve kültürel kaynakları, turistik rekabetin temeli sayılmaktadır. Söz konusu rekabetin önemli bir kısmını oluşturan turizm ve destinasyon pazarlamasında yerel, ulusal ve uluslararası boyutlarda işlev gören seyahat aracıları etkin bir rol oynamaktadır. Çalışmanın amacı, Türkiye'nin destinasyon imajını Türkiye merkezli seyahat acentalarının algısı üzerinden irdeleyerek destinasyon pazarlaması açısından olası etkisinin incelenmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde destinasyon ve destinasyon pazarlaması kavramları açıklanmaktadır. İkinci bölümde imaj ve destinasyon imajı ile ilgili kavramlar ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise seyahat acentası yöneticilerinin Türkiye destinasyon imajı algıları üzerine yapılan araştırmanın analizleri yer almaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında davranışsal imajın duygusal imajdan olumlu yönde etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Relocation of living spaces due to vital necessities changed in time due to different and temporal reasons; in the course of ages, this evolved into a worlwide travel movement. Guided by the current touristic trends, many of the rising destinations strive to make difference not only in terms of transportation, accommodation, gastronomy and entertainment facilities they offer, but also by use of their intangible and tangible attractiveness and then become distinctive attraction centers where people demand to become a part of the experience. With the faciliated use of advanced transport and communication technologies of the period, many people can have the opportunity to know more about the world and different people by the help of tourism. Playing a pivotal role in terms of personal comsumption traits, place image is utilized for a much clear perception of the destination. Destinastion image can be formed prior to visit to the destination and can be subject to change either during or after the visit. In order to have a competitive place within the global market, many destinastions spend effort to create a distinctive image perception. The physical, historical and cultural resources of a destination can be deemed as the grounds for touristic competitiveness. In marketing of the destinations and tourism, which occupy a major part of this competition, locally, nationally or internationally-active travel mediators play an effective role. in tourism and destination marketing. The aim of this research is to scrutinize the impact of destination image of Turkey upon Turkey-based travel agencies and evaluate the possible effects in terms of destination marketing. In the first chapter, concepets of destination and destination marketing is explained. The second chapter focuses on concepts related to image and destination image. The analyses of research on travel agencies' perception on the destination image of Turkey take place in the third chapter. In result of research, it is concluded that conative image is affirmly influenced by affective image.