Samsun şehir nüfusu
Samsun city population
  1. Tez No: 592544
  2. Yazar: ERTUĞRUL SİYAMBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Samsun, nüfus, şehir nüfusu, Samsun, population, city population
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın konusunu Samsun Şehir Nüfusu oluşmaktadır. Çalışmanın amacı ise dinamik bir değişken olan nüfusun coğrafya bilimi perspektifinde Samsun şehir ölçeğinde güncel bir durum analizini ortaya koymaktır. Samsun şehri, Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz Bölümünde yer almaktadır. Samsun ilinin doğu-batı doğrultusunda yaklaşık olarak ortasında Karadeniz kıyısında yer alan Samsun şehri, doğudan batıya doğru sırasıyla Tekkeköy, Canik, İlkadım ve Atakum adlı 4 ilçeden oluşmaktadır. Tarihi çok eskilere dayanan şehir, sahip olduğu coğrafi konum ve ekonomik özellikler gibi üstünlükleri sayesinde bölgenin diğer şehirlerine göre daha hızlı gelişim göstererek bölgesinin en büyük nüfuslu şehri durumuna gelmiştir. Samsun şehrinde nüfus geçmişten günümüze sürekli bir artış göstermiştir. Samsun şehrinin, çoğu dönem Türkiye şehirler ortalamasından daha yüksek yıllık nüfus artış hızlarına sahip olduğu görülür. Günümüzde, yaşlı nüfus oranının arttığı, çocuk ve yetişkin nüfus oranlarının azaldığı bir nüfus gelişimine sahiptir. Bu duruma bağlı olarak; genç bağımlılık oranının azaldığı, yaşlı ve toplam bağımlılık oranlarının ise arttığı görülmektedir. Samsun'da insanların hayatlarını giderek daha çok etkileyen şehirsel yaşam şartlarına bağlı olarak doğum oranlarındaki düşüş hızlanmaktadır. Samsun şehri Türkiye'nin hemen bütün illerinden göç alan ve birçok ile göç veren bir yerleşmedir. En fazla göç aldığı ilk üç il sırasıyla İstanbul, Ordu ve Ankara'dır. Araştırma alanımızda nüfusun dağılımı dengeli değildir. Son yıllarda şehir içi ikametgâh hareketliliği artmıştır. Özellikle Atakum, şehir içi ikametgâh hareketliliğinde önemli bir çekim alanı durumundadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is Samsun city population. The aim of the study is to present a current situation analysis on the Samsun city scale in the perspective of geography science of the population which is a dynamic variable. The city of Samsun is located in the Central Black Sea Region of the Black Sea Region The city of Samsun, which is located in the east-west direction of Samsun, is located in the middle of the Black Sea coast and consists of 4 districts, Tekkeköy, Canik, İlkadım and Atakum, respectively. The city, which dates back to ancient times, has developed more rapidly than other cities of the region thanks to its advantages such as geographical location and economic features and has become the largest populated city in the region. The population in the city of Samsun has shown a steady increase from past to present. The city of Samsun, Turkey period most cities are found to have higher than average annual population growth rate. Today, it has a population development where the rate of elderly population increases and the rates of child and adult population decrease. Depending on this situation; it is seen that the youth dependency ratio decreases, while the elderly and total dependency rates increase. In Samsun, the decline in birht rates is accelerating due to the urban living conditions that are increasingly affecting people's lives. Almost all the provinces of Samsun in Turkey's migration from areas with many emigration and settlement. Istanbul, Ordu and Ankara are the first three provinces where they receive the most immigration. The distribution of the population in our research area is not balanced. In recent years, urban mobility has increased. Atakum, in particular, is an important attraction area for the urban mobility.