Tam kapsamlı liderlik modeli ile liderlik geliştirme programları arasındaki ilişki: Bir bilişim şirketi örneği
The relationship between full range leadership and leadership development programs: A survey in an it company
- Tez No: 592643
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞEBNEM ARIKBOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tam Kapsamlı Liderlik, bilişim sektörü, liderlik geliştirme programları, Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği, dönüşümcü liderlik, Full Range Leadership, IT industry, leadership development programs, multifactor leadership questionaire, transformational leadership
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı,“Tam Kapsamlı Liderlik Modeli”çerçevesinde etkin liderlik tarzları ile liderlik geliştirme programları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartmaktır. Tezin uygulaması, hızla gelişen ve sürekli değişim ihtiyacı içerisinde olan bilişim sektöründe faaliyet gösteren bir danışmanlık şirketinde gerçekleştirilmiştir. Tezin birinci bölümde etkin liderlik yaklaşımlarından tam kapsamlı liderlik modeli açıklanmıştır. İkinci bölümde liderlik geliştirme programları incelenmiş son bölümde ise“Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği”kullanılarak etkin liderlik özellikleri ile liderlik geliştirme programları arasındaki ilişki irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to find out the relationship between leadership development programs and effective leadership styles within the Full Range Leadership framework. Since the IT industry is changing and expandıng rapidly, a survey was conducted in an IT company to test the relationship between effective Full Range Leadership styles and Leadership Development Programs. In the first chapter of the study, Full Range Leadership Model is explained. In the second chapter methods, approaches and problems of leadership development programs are analyzed and future trends are discussed. In the third chapter a survey method is conducted to investigate the relationship between effective leadership styles and leadership development programs by using Multifactor Leadership Questionaire.