Beden eğitimi öğretmenleri, öğrenciler ve ailelerin gözüyle sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi
Physical conduct card about health care of physical education teachers, students and families
- Tez No: 547346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, Fiziksel aktivite, Karne, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Sağlık, Physical fitness, Physical activity, Report Card, Ministry of Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Fiziksel uygunluk ve aktivite her insan için hayati önem taşımaktadır. Düzenli, planlı ve uygun fiziksel etkinlikler sağlıklı bir gelişim için çok önemlidir. Fiziksel aktivite, çocukların hem beden hem de duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimlerinde oldukça önemli bir paya sahiptir. Fakat hayatımızda giderek önemli yer tutan teknoloji, sağlıksız beslenme ve birçok nedenden dolayı hareketsiz ve sağlıksız bireylerin sayısı önemli ölçüde artmaktadır. Bu üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğundan okullarda öğrencilere fiziksel aktivite farkındalığı kazandırıp hayatları boyunca devam ettirmelerine katkı sağlayacak olan yeni bir uygulama başlatılmıştır. Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi olarak isimlendirilen bu uygulamanın çalışmamızda incelenerek olumlu ve olumsuz taraflarının derinlemesine ele alınmasına ve verilen önerilerle gerekli düzenlemelerin yapılabilmesine katkı sağlayacaktır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı 2016/2017 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde okullarda uygulanmaya başlayan sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi uygulaması hakkında beden eğitimi öğretmenlerinin, öğrencilerin ve ailelerin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada betimsel ve nitel araştırma desenlerinden olgu bilim yöntemi kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda ortaokuldan 4, liseden 4 olmak üzere toplam 8 öğretmen ve 8 öğrenci, ayrıca 4 ortaokul öğrenci velisi, 4 lise öğrenci velisi olmak üzere 8 veli gönüllü olarak araştırmaya katılmıştır. Öğretmenler ile ortaokul ve lise olmak üzere iki odak grup görüşmesi, öğrenci ve veliler ile bireysel görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerin deşifre işleminin ardından, veriler NVIVO 11 programı ile içerik analizine tabii tutulmuştur. İçerik analizi iki uzman tarafından ayrı ayrı yapılmıştır. Görüşmelerin analizleri sonucu oluşan kod ve alt temaların 3 ana tema altında toplandığı belirlenmiştir: Kazanımlar, sorunlar ve öneriler. Bu bulgular doğrultusunda sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi uygulamasının çok yönlü faydaları olduğu ifade edilmiştir. Fakat farklı alanlarda birçok problem de katılımcılar tarafından ifade edilerek bazı çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Physical fitness and activity are vital to everyone. Regular, planned and appropriate sporting activities are very important for a healthy development. Sports has a significant share in physical, emotional, mental and social development of children. However, as a result of numerous reasons such as technology which takes an important part in our lives rapidly, unhealthy nutrition and many other reasons, the number of inactive and unhealthy people is increasing dramatically. Since this is a significant matter that shoud be given attention, a new implementation that will help students to bring in awareness of physical activity and continue their lives active has been put into practice in schools .Examining the pros and cons of this practice, which is called as health related physical fitness report, will contribute to the necessary regulations. Therefore, the aim of this study is to determine the opinions of physical education teachers, students and families about the implementation of health-related fitness report which commenced in schools in the second semester of the 2016/2017 academic year. In this research, the phenomenology method, which is a descriptive and qualitative research design, was used. For this purpose, 8 teachers and 8 students, 4 from secondary school and 4 from high school, 4 parents from 4 secondary schools and 4 parents from 4 high school students voluntarily participated in the study. Two focus group interviews were held with the teachers as secondary and high school and the data was obtained by interviewing students and parents. After decoding the data, the data were analyzed with NVIVO 11 program. Content analysis was conducted separately by two experts. The code and sub-themes formed as a result of the interviews' analyzes were determined under 3 main themes: Gains, problems and suggestions. In accordance with these findings, it is stated that the implementation of health-related physical fitness report has many advantages. However, many problems in different fields were expressed by the participants and some suggestions were presented.