Ratlarda yaşlanmanın mesane fonksiyonları üzerinde oluşturduğu değişikliklerin incelenmesi
  1. Tez No: 592836
  2. Yazar: OSMAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR KAMİL ÇAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, mesane, rat, organ banyosu, Aging, bladder, rat, organ bath
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Giriş ve amaç: Yaşlılıkta ortaya çıkan alt üriner sistem semptomlarının sadece BPH'ya bağlı olmayıp, mesanenin yapı ve fonksiyonlarında meydana gelen değişikliklerle de ilgili olduğu bilinmektedir. Fakat, alt üriner sistem semptomlarının patafizyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu deneysel çalışmada yaşlanmanın mesane fonksiyonları üzerinde oluşturduğu değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Sıçanlar 10 adet 6 aylık (genç) ve 10 adet 24 aylık (yaşlı) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Mesane korpuslarından alınan detrüsör şeritleri, içerisinde Krebs- Heinseleit çözeltisi bulunan organ banyosuna asıldı. Kontraksiyon çalışması için asetilkolin ve KCl kullanılırken, aynı ajanların L-NAME (Nω-Nitro-L-argininemethylester) varlığında verdikleri yanıtlar ölçüldü. Gevşeme için asetilkolin ve KCl ile kasılmış dokularda fenilefrin ve sodyum nitroprussid yanıtları ölçüldü. Elde edilen veriler student's t testi kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Genç ve yaşlı sıçan detrusörünün kasılma yanıtları karşılaştırıldığında, gençlerde kasılma gücü asetilkolinin yüksek konsantrasyonlarında yaşlı gruba göre belirgin yüksek bulundu. Yine L-NAME varlığında asetilkoline alınan yanıt aynı şekilde anlamlı olarak yüksek bulunurken, her iki grup arasında KCl ve L-NAME varlığında KCl'ye alınan yanıtlarda anlamlı farklılık saptanmadı. Gevşeme yanıtlarına bakıldığında ise asetilkolinle kasılmış yaşlı sıçan mesanelerinin, gençlere göre fenilefrine ve sodyum nitroprusside düşük dozlarda anlamlı gevşeme yanıtı verdiği görüldü. KCl ile kasılmış dokularda ise yaşlı sıçanların sodyum nitroprussid için düşük, fenilefrin için ise yüksek konsantrasyonlarda anlamlı gevşeme yanıtı gösterdiği görüldü. Sonuç: Bu deneysel çalışmada, genç ve yaşlı ratlarda kontraktil ve gevşetici özellikte aynı ajanlara karşı farklı yanıtların alınması, yaşlanmayla mesanenin reseptör karakteristiklerinde değişiklik oluştuğunu düşündürmektedir. Dolayısıyla bu gözlem, yaşlanmanın mesane fonksiyonlarını etkilediğini ve bunun da alt üriner sistem yakınmaları ile ilişkili olabileceği görüşünü destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: It is clearly know that lower urinary tract symptoms (LUTS) are not solely associated with benign prostatic hyperplasia. Any process that can cause structural or functional changes in the bladder might also be related with the development of LUTS. Nevertheless, the exact mechanisms causing LUTS have not clearly been defined yet. The aim of this experimental study was to investigate the impact of aging on detrusor functions using organ bath. Material and method: Rats were divided into two groups as young and old. The first group consited of 10 rats with 6 monts of age, while the second group contained 10 rats with 24 months of age. The isolated detrusor strips were placed in the organ bath containing Krebs -Heinseleit solution. Ach (Acetylcholine) and KCl were utilized to study contraction. The response to same agents were obtained with the addition of L-NAME (Nω-Nitro-L-arginine methyl ester). Relaxation function was compared between these groups by using phenilefrine and SNP (Sodium nitropruccide). Student's t test was used to assess the statistical significance. Results: The contraction response to Ach with high concentrations was significantly powerful in young rats with compare to old rats. A similar significant response was observed in young rats when L-NAME was added to Ach. However, no significant difference was seen when KCl was applied. On the other hand, the old rats showed a significant relaxation response when low concentrations of phenilefrine and SNP were utilized in muscles that had been concracted by Ach. Moreover, when the muscles had been concracted by KCl, a significantly higher relaxation was noticed by using low concentrations of SNP and high concentrations of phenilefrine in old rats with compare to young rats. Couclusion: In this experimental study of aging bladder, a remarkable difference in bladder functions was observed between young and old rats in terms of responding various agents by using organ bath. This finding suggets a possible alteration in receptor properties of the bladder aging. Therefore, it can be postulated that aging may cause alterations in bladder functions which in turn may be associated with development of LUTS.