Milletlerarası özel hukukta çocuğun aile içinde korunması
Protection of the child in the family environment in the private international law
  1. Tez No: 592866
  2. Yazar: ELİF SELEN BATIGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Velâyet sorumluluğu, çocuğun korunması, 1996 tarihli Lahey Sözleşmesi, 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi, Brüksel II-A Tüzüğü, Parental custody, parental responsibility, protection of the child, The Hague Convention of 1996, The Hague Convention of 1961, Brussels II-A Regulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Çocuğun aile içinde korunması, velâyet hakkı sahibi ana ve babanın, velâyet hakkından doğan bazı haklarını, yetkilerini ve yükümlülüklerini yerine getirmemeleri, getirememeleri veya ağır şekilde ihlal ederek, kötüye kullanmaları halinde çocuğun yetkili makamlar tarafından alınacak“koruma tedbirleri”ile korunmasını ifade etmektedir. Çalışmamızın amacı, milletlerarası nitelikli çocuğun velâyet hakkına sahip ana ve babasından korunmasını gerektiren hallerde, kanunlar ihtilafı kurallarını incelemek ve milletlerarası usul hukukuna ilişkin meseleleri ele almaktır. Bu inceleme yapılırken öncelikle Türk maddi hukuku ve İsviçre hukukunda çocuğun yararı ilkesi çerçevesinde, velâyet kavramı, velâyetin kullanılması ve çocuğun korunmasına yönelik tedbirler ele alınmıştır. Takiben, milletlerarası özel hukuk alanında, velâyet ve çocuğun korunmasına yönelik tedbirlere uygulanacak hukuk ve konuya ilişkin milletlerarası usul hukuku meseleleri incelenmiştir. İncelememizi yaparken, 1961 tarihli Küçüklerin Korunmasında Makamların Yetkisine Uygulanacak Kanuna Dair Sözleşme, 1996 tarihli Velâyet Sorumluluğu ve Çocukların Korunması Hakkında Tedbirler Yönünden Yetki, Uygulanacak Hukuk, Tanıma, Tenfiz ve İşbirliğine Dair Sözleşme, 2201/2003 sayılı Evlilik ve Velâyete İlişkin Hususlarda Yargı Yetkisi, Yargı Kararlarının Tanınması ve Tenfizine Dair Konsey Tüzüğü ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un ilgili maddeleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The phrase,“protection of the child in the family environment”expresses the protection measures to be taken against the child's mother or father who has parental custody over a child. In terms of taking protection measures over the child, parents having the right of custody have to violate their rights, authorities, and responsibilities arising from parental custody intentionally or unconsciously. The study aims to determine the rules of conflict of laws and to address the issues related to international procedural law in cases private international law deals with about protection of the child in his/her family. In this study, first of all, the concept of parental custody and responsibility and exercise of mentioned rights and responsibilities and protection measures for the child in Turkish and Swiss substantive law in the scope of the principle of the best interest of the child, are discussed. Subsequently, in the field of private international law, the issues of conflict laws and the international procedural law on the issue of parental custody and protection of the child were examined. In our review, the Convention on the Applicability of the Authorities in the Protection of Minors in the 1961 Convention, the 1996 Custody Responsibility and the Convention on the Protection of Children, the Law Applicable, the Convention on Recognition, Enforcement and Enforcement, the Judicial Power in the Matters Regarding Marriage and Vigilance No: 2201/2003, The relevant provisions of the Law on the Recognition and Enforcement of Decisions of the Council and the Law No. 5718 on Private International Law and Procedural Law are discussed in detail.