Kuru meyve güvesi [Plodıa ınterpunctella (hubner) (Lepıdoptera: pyralıdae ) ] ' nin farklı konukçulardaki gelişimi üzerine araştırmalar
Investigations on the development of indian meal moth [ Plodia interpunctella (hubner) (Lepidoptera: pyralidae ) ] on different hosts
- Tez No: 592948
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TUNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Plodia interpunctella, ceviz, fındık, mısır unu, yer fıstığı, Biyolojik parametre, Yaşam tablosu, Canlılık oranı, Plodia interpunctella, Corn flour, hazelnut, peanut, walnut, Biological parameters, Life table, Survival rate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, P.interpunctella'nın farklı konukçulardaki (ceviz, fındık, mısır unu, yer fıstığı) gelişimi araştırılmış ve bazı biyolojik parametreleri belirlenmiştir. Bu amaçla, farklı besin çeşitlerinin P.interpunctella'nın yumurta, larva, pupa ve erginlerinin gelişme sürelerine, canlı kalma oranlarına etkisi ile üreme öncesi dönemi, üreme dönemi, üreme sonrası dönemi, ömür süresi ve bir dişinin bıraktığı ortalama yumurta sayısı tespit edilmiştir. Pupa ağırlıkları ile cinsiyet arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Denemeler, 25 ± 1 °C sıcaklıkta % 70 ± 5 orantılı nemde 16 saat aydınlık: 8 saat karanlık koşullarının sabit tutulduğu iklim dolaplarında yapılmıştır. Besin nem oranı mısır ununda % 12, ceviz, fındık ve yer fıstığında % 8 olacak şekilde ayarlanmıştır. Çalışma sonucunda, P.interpunctella'nın ergin öncesi döneminin cevizde 44.72, fındıkta 40.59 gün, mısır ununda 36 gün, yer fıstığında ise 41.52 gün sürdüğü görülmüştür. Ergin ömrü cevizde 13.93 gün, fındıkta 9.79 gün, mısır ununda 7.47 gün, yer fıstığında 7.48 gün olarak belirlenmiştir. Net üreme oranı (Ro) mısır ununda 19.364, fındıkta 33.671, cevizde 47.658, yer fıstığında 22.60'dır.Yumurta sayısı cevizde 204 yumurta/dişi, fındıkta 144.29 yumurta/dişi, mısır ununda 61.11 yumurta/dişi, yer fıstığında ise 104.46 yumurta/dişi olarak belirlenmiştir. Kalıtsal üreme yeteneği (rm) ise mısır ununda 0.073, fındıkta 0.082, cevizde 0.08, yer fıstığında 0.066 dişi/dişi/gün olarak hesaplanmıştır. Ağustos 2019, 66 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, development of the P.interpunctella was investigated on different hosts (cornflour, hazelnut, peanut, walnut) and some of its biological parameters on these foods were determined. For this purpose, affects of different foods on egg, larvae, pupa and adult development time, survival rate, preoviposition, oviposition and postoviposition period, longevity and the average number of laid eggs by a female have been determined. Also pupal weight on different foods according to sex was investigated. Experiments have been carried out climate chambers with 25 ± 1 ºC, 70 ± 5 % relative humidity and 16 h light 8 h dark constant conditions. Moisture content was adjusted to be 12 % in cornflour and 8 % in walnut, hazelnut and peanut. P.interpunctella completed development of preadult stages 36 days on cornflour, 40.59 days on hazelnut, 44.72 days on walnut, 41.52 days on peanut. Adult longevity was 7.47 on cornflour, 9.79 days on hazelnut, 7.48 days on peanut, 13.93 days on walnut. Net reproduction rate is 19.364 on cornflour, 33.671 on hazelnut, 47.658 on walnut, 22.60 on peanut. Fecundity was determined as 61.11 on cornflour, 144.29 on hazelnut, 204 on walnut, 104.46 on peanut. The intrinsic reproduction ability (rm) was calculated is 0.073 on cornflour, 0.082 on hazelnut, 0.08 on walnut, 0.066 female/female/day at peanut. August 2019, 66 pages