Para ve maliye politikalarının sağlık sektörü üzerindeki etkisi ve Türkiye incelemesi
The impact of monetary and fiscal policies on the health sector and Turkey review
- Tez No: 593112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE ONARAN AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Refah Devleti, Sağlık Harcamaları, Türkiye'deki Sağlık Harcamaları, Social Welfare Government, Health Expenses, Health Expenses in Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Küreselleşmenin etkisi ile birlikte etkisi azalmış olsa da gündemden hiçbir zaman düşmeyecek bir olgu olan sosyal refah ikinci Dünya Savaşı ile birlikte kendisine devlet politikaları içerisinde daha çok yer bulmuş ve modern medeniyet olabilmenin önündeki en temel adımlardan biri olarak kabul edilmiştir. Sosyal devlet olabilmenin en temel özellikleri ise düzenleyici, müdahaleci ve geliri tekrar dağıtıcı olabilmesidir. Sağlık harcamaları da sosyal refah devleti gereklerindendir ve hemen hemen bütün ülkelerin önemli harcama kalemlerindendir. Bu çalışma para ve maliye politikalarının sağlık sektörü üzerindeki etkisini Türkiye örneği ile incelemeyi amaçlamaktadır. 1999-2018 yılları arasındaki yıllık verilerin kullanıldığı bu çalışmada, literatürdeki diğer çalışmalar da göz önünde bulundurularak para ve maliye politikasının sağlık sektörü üzerindeki etkisini ortaya koyabilmek adına ekonometrik model kurgulamıştır. Çalışmada para ve maliye politikasının sağlık sektörü üzerindeki etkisini incelemek amacıyla para politikası ve maliye politikası etkisinin tespit için iki ayrı model kullanılmıştır. Kurulan modeller aracılığıyla öncelikle eşbütünleşme analizi yapılmış daha sonra VAR modeli aracılığıyla, değişkenler arasındaki ilişkiler hata düzeltme modeli (VECM) ve Etki-Tepki analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda para politikalarına kıyasla maliye politikalarının sağlık sektörü üzerinde daha etkili ve duyarlı politikalar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Social welfare, a phenomenon that will never fall from the agenda even though its impact has diminished with the effect of globalization, has found its place in the politics of the state with the second world war and has been accepted as one of the most basic steps to become a modern civilization. The most basic characteristics of being a social state is that it can be regulatory comma interventionist and income redistributor. Health expenditures are also a requirement of the social welfare state and are important expenditure items of almost all countries. In this study, the effects of monetary and fiscal policies on the health sector aims to examine the example of Turkey. In the study, which uses annual data between 1999 and 2018, cointegration analysis was applied econometricly in order to reveal the effect of monetary and fiscal policy on health sector by taking into consideration other studies in the literature. In this study, two different models are used to determine the effect of monetary and fiscal policy in order to examine the impact of monetary and fiscal policy on the health sector. Firstly, cointegration analysis was performed by means of the established models, and then the relationship between variables error correction model (VECM) and Impact-Response analysis were applied through VAR model. As a result of the research, it is seen that fiscal policies are more effective and sensitive policies on health sector compared to monetary policies.