İran şirketler hukukunda anonim şirketlerin yeri ve organizasyonu
The status and organization of the joint-stock companies in the Iran's ompany law
  1. Tez No: 593141
  2. Yazar: SAFARALİ KHOEINI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: joint-stock companies, Iran, commercial law, structural units, principles. Page number: 155
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Anonim şirketi, sermaye şirketinin tüm özeliklerini taşıyan, büyük amaçları gerçekleştirmek için kurulan, genel olarak her türlü iktisadi faaliyetlerde bulunabilen, çoğunluk esasına göre yönetilen ve menkul kıymet çıkartabilen kurumlardır. Anonim şirketler çok sayıda menfaat sahibini bir araya getiren ve büyük ekonomik sermayelerin oluşumunu sağlayan çok katmanlı kurumlardır. Ekonomik sistemde önemli bir yerde duran bu kurumların hukuki statüsünü araştırmak ise önem taşır. Nitekim İran'da bu tür şirketlere yönelik detaylı bir akademik çalışma bulunmamaktadır. Bu minval üzere bu tez İran'daki anonim şirketlerin organik yapısını hukuki bağlamıyla birlikte analiz ederken yabancı uyruklu yatırımcılar için bir“rehber”olmayı da amaçlamaktadır. Dört ana bölümde incelenen tezin birinci bölümünde ticaret hukukunun dünyadaki, Türkiye'deki ve İran'daki tarihi gelişimi, İran Ticaret Hukuku'nun kaynakları, ticari şirket ile medeni şirket arasındaki farklılıklar; ikinci bölümde ise İran hukukundaki gelişimi, şirketin türleri ve şahıs şirket ile sermaye şirketleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde anonim şirketlerin genel esasları, halka açık ve özel anonim şirketlerin kuruluşu, halka açık ve özel anonim şirketlerin ortaklık sayısı, hisse ve tahvil senetlerin çıkarılma biçimleri, hisse senetlerin türleri ve özelikleri; dördüncü bölümünde ise genel kurul, yönetim kurulu üyeleri ve denetim kurulunun toplanma, karar alma ve oy yeterlilik sayısı gibi şirket organlarının işleyişi detaylarıyla tartışılmıştır. Anahtar kelemeler: Anonim şirketi, İran, Ticaret hukuku, Yapısal organlar, Genel esaslar. Sayfa Adedi: 155 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Kürşat GÖKTÜRK
Özet (Çeviri)
Joint-Stock Companies, having all features of the stock corporations are founded to realize great goals, have a general authority to participate in any economic activities, are directed according to the plurality of owners, and can issue securities. They are multilayer institutes that provide basis for cooperation of various beneficiaries and stockholders which in turn facilitate large capital formations. Therefore, the investigation of the legal status of these institutes with a significant role in the economic system are of great importance. It is worth noting that there has not conducted any academic study to address such a topic in Iran. Taking this point into account and analyzing organizational structure of joint-stock companies in Iran with respect to their legal contexts, this study aims to provide a guidance for foreign investors. The study consists of four main parts the first of which devoted to the historical development of the trade laws in the world, Turkey and Iran, the sources of the commercial law in Iran and the difference between commercial and civil companies; the second part examines the types of corporations, the private and capital companies along with their development in Iranian law; the third part analyzes the principals of the joint-stock companies, foundation of open joint stock and private joint stock companies, the number of stockholders in these companies, issuance of stock and security certificates, types and features of share certificates; and the fourth part survey the detailed functions of the units of corporations' like decision making mechanisms and adequacy of vote numbers in general meeting of shareholders and corporate board session.