İran bankalarında finansal tablo düzenlenmelerinde IFRS standartlarının uygulama düzeyinin belirlenmesi: Ensar Bankası örneği
Determination of the application level of ifrs standards in the regulations of financial tables in Iran banks: Case of Ensar Bank
  1. Tez No: 645795
  2. Yazar: MOHSEN AMIRKHANLOO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH COŞKUN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe standartları, finansal tablolar, IFRS, finansal bilgi, ihtiyaca uygunluk, Ensar Bankası, accounting standards, financial statements, IFRS, financial information, needs compliance, Ensar bank
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İş dünyasının hızla küreselleşmesi, rekabetin artması ve şirketlerin bir çok ülkede borsalarda işlem görmeye başlaması evrensel finansal raporlama gereksinimlerinin asıl nedenini oluşturmaktadır. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS'ler) tam da bu ihtiyacı kârşılamakta olup, amacı finansal tabloların kârşılaştırılabilir, güvenilir, anlaşılır ve şeffaf bir şekilde sunulması ile uluslararası yatırımların ve ticaretin arttırılmasıdır. IFRS'lerin şirketler, Yatırımcılar ve regülatörler için büyük kolaylıklar sağladığı aşikârdır. Şirketlerin finansal tablolarının aynı standartlarda hazırlanması hem şirket yönetimi hem de Yatırımcıların finansal bilgileri doğru bir şekilde yorumlayarak doğru kârarlar alabilmesi için önemlidir. IFRS aynı zamanda regülatörlerin de finansal tabloların güvenilirliğini ve şeffaflığını değerlendirebilmesi için önemli bir başlangıç noktası teşkil etmektedir. Mevcut deneyimsel araştırmanın esas amacı, İran bankacılık sektöründe Ensar Bankanın Finansal Tablolarının düzenlenmesinde IFRS standartlarının uygulama düzeyini belirlenmesidir ve Bu konuda Etkili faktörlerin tanımlamaya çalışmıştır. Bu araştırmanın istatistiksel yığını, Ensar Bankanın merkez departmanıdır. Çalışmada anket yöntemi kullanılmiştir. Anketler iki bölümde; dört soru (Cins, pozisyon, iş tecrübesi ve eğitim düzeyi) ve ikinci bölüm ise; Ensar banka Finansal Tabloların düzenlenmesinde IFRS standartlarının uygun bir seviyede uygulama hakkında (ikili kârşılaştırmalı 28 etkin factor) işleme alınmıştır. Faktörlerin ikili kârşılaştırması yapılmış, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) modeli ile değerlendirilmiştir. Anketlerin Alfa yöntemi kullanılarak 0.886 hesaplanmıştır. Ayrıca ikili kârşılaştırmalı yöntem AHS ve tabii ki Expert Choice programında T istatistiksel yöntemler ve SPSS metodu da kullanılmıştır. Verilerin analizinden sonra şu husus ortaya çıktı; Ensar banka Finansal Tabloların düzenlenmesinde IFRS standartlarının uygulama seviyesi, uygun bir seviyeye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Rapid globalization of the business world, increased competition and the fact that companies start to be traded in stock markets in many countries are the main reasons for universal financial reporting requirements. The International Financial Reporting Standards (IFRS) meet this requirement and the objective is to increase international investments and trade by providing a comparable, reliable, understandable and transparent presentation of the financial statements. It is obvious that IFRS provide great facilities for companies, investors and regulators. The preparation of the financial statements of the companies in the same standards is important for both the company management and investors to make accurate decisions by interpreting financial information in a correct manner. IFRS are also an important starting point for regulators to assess the reliability and transparency of the financial statements. The main objective of the current experiential research is to determine the level of implementation of IFRS standards in the regulation of the financial statements of Ensar Bank in the banking sector of İran and has tried to identify the factors influencing this issue. The statistical stack of this research is the central department of Ensar Bank. Survey method was used in the study. Surveys in two sections; four questions (genus, position, work experience and level of education) and the second part; In addition, IFRSs are processed on an appropriate level of implementation of IFRS (28 comparative factors). The binary comparison of the factors was made and evaluated with Analytic Hierarchy Process (AHS) model. The alpha method of the questionnaires was calculated as 0.886 in addition, the comparative method AHS and, of course, in the Expert Choice program, T statistical methods and SPSS method were used. After the analysis of the data, the following emerged; The Bank has an appropriate level of implementation of IFRS standards in the regulation of financial statements.