Şeyhî Divanı'nda sosyal hayat
Social life in Divan of Şeyhi
- Tez No: 593178
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİD NAZAR MAHDUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Toplumu, Osmanlı Şiiri, Sosyal Hayat, Divan, Şeyhî, Ottoman Society, Ottoman Poetry, Social Life, Divan, Şeyhî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bu çalışmada XIV. yüzyıl sonu XV. yüzyılın başında yaşamış şair Şeyhî'nin Divanı'ndan yansıyan sosyal hayata dair unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada Halit Biltekin'in hazırlamış olduğu Şeyhî Dîvânı esas alınmıştır. Çalışmanın Giriş kısmında Şeyhî'nin hayatı, eserleri, edebi kişiliği ve sanatı hakkında kısa, tanıtıcı bilgi verilmiştir. Giriş kısmından sonra çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. Çalışma; Toplum Yapısı, Eğlence Hayatı, Mimari, Yiyecek-İçecek, Giyim-Kuşam, Hastalıklar ve Tedavi, Eşyalar ve son olarak Ȃdet, İnanış, Gelenek ve Çeşitli Uygulamalar şeklinde sınıflandırılarak ana bölümlere ayrılmıştır. Divanda sosyal hayata dair tespit edilen unsurların şiir geleneğinde nasıl ele alındığı, hangi açılardan şiire konu olduğu tespit edilip açıklanmıştır. Çalışmanın Sonuç kısmından sonra yararlanılan kaynaklar çalışmanın sonuna eklenmiştir. Bu çalışma ile Osmanlı şiirinin henüz teşekkül evresinde yaşayan şair Şeyhîʻnin eserinde sosyal hayatın birçok alanına ait unsurları ele aldığı görülmüştür. Bir şair olarak günlük hayatta kullanılan en küçük objeyi hayâl ve gözlem gücüyle şiirinin içine dâhil ettiği ve estetik bir sanat eseri ortaya koyduğu görülmüştür. Şeyhî Divanı aracılığıyla Osmanlı şiirinin toplumdan kopuk ve hayâli olmasının aksine nasıl canlı bir toplum hayatı yansıttığı bir kez daha görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, elements of social life reflected from the Divan of Şeyhî, the poet who lived at the end of the 14th century and the beginning of the 15th century were tried to be identified. The study was based on the Divan prepared by Halit Biltekin. In the introductory part of the study, was given short, descriptive information about the life, works, literary personality and art of Şeyhî. The study consists of eight sections after the introduction. The work is divided into main sections, which are classified as community structure, Entertainment Life, architecture, food and drink, clothing, diseases and treatment, goods, and finally, belief, tradition and various practices.How the elements of social life determined in the Divan were handled in the poetry tradition, and in which aspects it was determined and explained.After the Result part of the study, the resources used were added to the end of the study.In this study, it was observed that the poet Şeyhî, who lived in the establishment phase of Ottoman poetry, dealt with the elements of social life in his work. As a poet, he incorporated the smallest object used in daily life into his poetry with the power of imagination and observation and revealed an aesthetic work of art. Through the Şeyhî Divan, it has been seen once again how Ottoman poetry reflects a vibrant social life, as opposed to being detached from society and imaginary.