Aralık değerli nötrosofik AHP ve aralık değerli nötrosofik TOPSIS yöntemleri ile personel seçimi
Personnel selection based on interval valued neutrosophic AHP and interval valued neutrosophic TOPSIS methods
  1. Tez No: 593348
  2. Yazar: PEMBEGÜL ÇETİNER KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Personel Seçimi, Aralık Değerli, Nötrosofik Kümeler, Çok Kriterli Karar Verme, Analitik Hiyerarşi Prosesi, TOPSIS, Human Resource, Personnel Selection, Interval Valued Neutrosophic Sets, MultiCriteria Decision Making, Analytic Hierarchy Process, TOPSIS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsan kaynakları yönetiminde personel seçimi, bir firmanın mevcut ve/veya gelecekteki yapısını köklü bir şekilde değiştirebilir ve firmanın daha da büyümesine veya küçülmesine neden olabilir. Doğru işte doğru kişinin seçimi işletmelerin uzun vadede başarılı olmalarının anahtarıdır. Bu çalışmada, çok kriterli karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve TOPSIS yöntemi ile personel seçimi yapılmıştır. Bu yapılırken insan doğasına ve şeçme kriterlerine daha yakın olduğu varsayıldığından aralık değerli nötrosofik kümelerle çalışılmıştır. Bu kapsamda, gün geçtikce önemi artan yazılım sektöründe istihdam edilmek üzere seçilecek personelin etkin bir şekilde seçimini yapmaktır. İlgili karar vericileri desteklemek amacıyla, en uygun adaylarda aranacak kriterler yazılım firmaları insan kaynakları ile görüşülerek saptanmış ve bu kriterlerin sıralaması aralık değerli nötrosofik AHP yöntemi sayesinde bulunmuştur. Bulunan ağırlık katsayıları ile adayların sıralaması aralık değerli nötrosofik TOPSIS yöntemi ile yapılmıştır. Bulunan aday sıralaması görüşme sağlanan insan kaynakları yöneticilerinin sıralamasıyla birebir benzer çıkmış böylelikle yapılan çalışmanın etkin bir biçimde kullanılabileceği savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Personnel selection plays an important role in human resource management. It may change the current and/or future structure of a firm permanently and it may lead the firm to grow or downsize. Selecting, hiring and placing the right employee in the right positions is crucial for businesses for long term achievement. In this respect, this thesis aims to apply Analytic Hierarchy Process (AHP) and TOPSIS multi-criteria decision-making methods to the personnel selection process of software companies by employing interval valued neutrosophic sets. The criteria for the optimal candidates are determined by interviewing the human resource managers of each sample software company. First, the ranking of the criteria is set by applying interval valued neutrosophic AHP approach. Then, the candidates are ranked by using the observed results of weighted coefficients and employing interval valued neutrosophic TOPSIS method. Consequently, the calculated candidate rankings are found to be same as the ones obtained from the software companies. Therefore, it is suggested that interval valued neutrosophic sets is an effective approach that can be applied to personnel selection process in human resource management.