Tanzimattan 1.Meşrutiyet'e Osmanlı tiyatrosundaki değişim
The change in Ottoman Theater from the Ottoman Empire
- Tez No: 593445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Tarih, Performing and Visual Arts, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Tanzimat, Tiyatro, Güllü Agop, Osmanlı Devleti, Tanzimat, Tiyatro, Güllü Agop
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tanzimat dönemi ile başlayan modernleşme hareketi, toplumun batılılaşmasında önemli bir etken olmuştur. Tanzimat Fermanının ilanı ile siyasal ve sosyal açıdan birçok yenilik Osmanlı toplumuna girmiştir. Daha çok siyasal alandaki başarısızlıkları gidermek amacı ile ilan edilen Tanzimat Fermanı toplumu da etkilemiştir. Özellikle bu dönemde Avrupalı devletler ile olan yakın temas kültürel alanda da değişimi getirmiştir. Tanzimat dönemi ile başlayan bu modernleşme sürecinde tiyatro da bir araç olarak kullanılmıştır. Geleneksel Türk Tiyatrosundan farklı olan batılı tiyatro biçimi Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerinde modernleşmenin taşıyıcılığını yapmıştır. Geleneksel Türk Tiyatrosundan başlayarak 19. yy Tanzimat dönemi Türk Tiyatrosunu ele aldığım bu çalışmada, Osmanlı Tiyatrosundaki gelişim ve dönüşüm sürecini ve bu süreçte Osmanlı Toplumunda kültürel alanda ortaya çıkan değişiklikleri, yazılı ve sözlü eserleri, inşa edilen binaları ve tiyatronun ne ölçüde değişip geliştiğini inceledim.
Özet (Çeviri)
The modernization movement, which started with the Tanzimat reform era, has been an important factor in the Westernization of society. With the announcement of the“Imperial Edict of Reorganization”, many innovations have been introduced to the Ottoman society in terms of political and social aspects. The Imperial Edict of Reorganization which was declared with the aim of eradicating the failures in the political field, had an impact on society. Especially in this period, close contact with European states has established change in the cultural sphere. Starting with the Tanzimat period, theatre was also used as a tool in the modernization process. Different from the traditional Turkish theater, the Western Theater form was the carrier of modernisation in the periods of Tanzimat and constitutional period. Starting from the traditional Turkish Theatre, 19th century Tanzimat I examined the development and transformation process of the Ottoman theatre and the changes in the cultural field in the Ottoman society, written and oral works, buildings constructed and the extent to which the theatre has changed