İstanbul halk plajlarında total ve fekal koliform ölçümlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of total and fecal coliform measurements in i̇stanbul public beaches
  1. Tez No: 593446
  2. Yazar: AHMET BURAK YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, environmental management, source of pollutions, infrastructure problems, fecal coliform, total coliform, public beaches
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Bu tez çalışmasında İstanbul ilinde bulunan halk plajlarında 2009-2017 yılları arasında yüzme mevsimi boyunca yaklaşık 80 noktada izlenen toplam ve fekal koliform ölçümleri değerlendirilmiştir. Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nın sahip olduğu başlıca akıntı özellikleri göz önüne alınarak, zaman içinde İstanbul genelinde atıksu deşarj ve arıtım tesisleri kapasite değişimi, yağış ve yapılaşma eğilimine bağlı olarak plaj su kalitesi değişimlerine neden olan ana etmenler belirlenmiş ve plajlarda deniz suyu mikrobiyolojik kalite değişimlerinin ana nedenleri ortaya konulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucu, plajlarda gözlenen koliform seviyesi değişimlerinin genel olarak yağış ile ilişkisinin olmadığı uzun vadede atıksu arıtım ve deşarj sistemleri kapasitesinin koliform seviyesinin değişiminde etkili olduğu tespit edilmiştir. 2013 yılına kadar artan atıksu arıtım sistem kapasitesinin plajlarda gözlenen koliform seviyelerindeki azalma ile paralellik gösterdiği, 2013 yılından sonra artan nüfusa ve yapılaşmaya rağmen yeni atıksu arıtım ve deşarj sistemi yapılmamasının sonucunda 2017 yılına kadar plajlardaki koliform seviyesinde artışlar gözlenmiştir. İncelenen plajlar içinde koliform açısından en kirli plajın Bakırköy'de yer alan plajlar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, total and fecal coliform measurements, which were monitored at approximately 80 points during the swimming season between 2009 and 2017 in public beaches in Istanbul, were evaluated. Taking into consideration the main current characteristics of the Marmara Sea and the Bosphorus, the main factors that might cause beach water quality changes such as the capacity change of wastewater discharge and treatment plants, precipitation and population and therefore increase of settlements have been revealed. As a result of the evaluations, it was determined that the changes in coliform level observed in the beaches were not related to precipitation in general and the long term wastewater treatment and discharge systems capacity was more effective in changing the coliform levels. Wastewater treatment system capacity increased up to 2013 parallel to the decrease in coliform levels observed in the beaches, despite the increasing population and construction after 2013, as a result of the lack of new wastewater treatment and discharge systems, increase of coliform levels in the beaches have been observed until 2017. Among the beaches examined, it was found that the most polluted beach in terms of coliforms was located in Bakırköy.