İşverenin ücret ödeme borcunda temerrüde düşmesi ve sonuçları
Employer to default on wage payment duty and its results
- Tez No: 593526
- Danışmanlar: PROF. HALİL İBRAHİM SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ücretin Ödenme Zamanı, Temerrüt, Ödemezlik Def'i, Çalışmaktan Kaçınma Hakkı, Time of Remuneration, Default, Refutation of Non-payment, Right to Refuse Work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İş ilişkisinin bir sonucu olarak işçinin işverene karşı iş görme borcu; işverenin de, işçisine karşı ücret ödeme borcu bulunmaktadır. Kendisinin ve ailesinin yaşamını sürdürebilmek amacıyla çalışan işçinin, alacağı ücret hem bireysel hem de toplumsal açıdan büyük önem arz etmektedir. Çalışma konusuna ilişkin, saha çalışması yapılmamış olup doktrinde yer alan görüşler, Yargıtay kararları ve mesleğim gereği çalışma hayatına ilişkin gözlemlerimden faydalanılarak uygulama boyutu açıklanmaya çalışılmıştır. Her ne kadar İş Kanunu'nda, işçinin ücretinin korunmasına ilişkin emredici hükümlere yer verilmiş olsa da; söz konusu yasal düzenlemeler yeterince açık ve koruyucu değildir. İşverenin ücret ödeme borcunda temerrüde düşmesi durumunda, işçilerin ücretlerini elde edebilmek için başvurdukları hukuki yolların kolay ve etkin olmadığı görülmektedir. Sosyal devlet olma ilkesi gereğince; işçinin işveren tarafından ödenmeyen ücretinin, devlet güvencesi altına alınarak emeğinin daha çok korunması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the work relationship, there exists the employee's duty to perform work for the employer; and the employer's duty to pay wage to the employee. The wage to be received has great importance both individually and socially for the employee who works for the survival of himself and his family. Since the field study has not been conducted on this particular subject, the implementation dimension has been explained by the help of the views on the doctrine, the Supreme Court decisions and my observations of the work life in accordance with my occupation. Although the Labor Law contains imperative provisions for the protection of employee's wage; respective legal regulations are neither clear nor protective enough. It is observed that the legal remedies applied by the employees in case of the employer to default on wage payment duty are not easy and effective. In accordance with being a social state principal; it occours that the employee's wage, unpaid by the employer, should be secured by the state in order to protect labor more.