Ankara'daki kedilerde cystoısospora spp.'nin yaygınlığının araştırılması
Investigation of cystoisospora spp. prevalence in cats in Ankara
  1. Tez No: 916577
  2. Yazar: BEYZA AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Cystoisospora felis, Cystoisospora rivolta, kedi, dışkı muayenesi, Ankara, Cystoisospora felis, Cystoisospora rivolta, cat, fecal examination, Ankara
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada Ankara'da bakılan sahipli kedilerde cystoisosporosisin yaygınlığını belirlemek hedeflenmiştir. Toplam 200 kedi incelenmiştir, bu kedilerin 106'sı dişi, 94'ü erkekti. Ayrıca 108 kedi 1 yaşın üstü, 92'si 1 yaşın altıydı. Kedilerin 133'ü ev kedisi, 67'si dışarı ile temaslıydı. Kedilerin 49'u ishal belirtisi göstermekteydi. İncelenen 20 kedinin dışkısı cystoisosporosis yönünden pozitif bulunmuştur (%10). Pozitif bulunan dışkı örneklerinin 11'i dişi (%10.3) , 9'u erkek kedilere aittir (%9.5). Pozitif dışkı örneklerinin 15/20'si 1 yaş altı kedilere (16.3), 5'i 1 yaş üstü kedilere aittir (%4.6). Enfeksiyon görülmesi bakımından yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir (P > 0.05). Pozitif kedilerin 15'i dışarı temaslı (%22), 5'inin ise dışarı ile teması yoktur (%3.7). İki grup arasında hastalık tespiti oranı istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P < 0.001). Cystoisospora spp. enfeksiyonu tespit edilen 20 kediden 4'ü veteriner kliniğine mantar enfeksiyonu şikayeti ile, 2'si felin infeksiyöz peritonit, 3'ü Calisivirüs enfeksiyonu şikayeti ile getirilirken, 11'i aşı ve rutin kontrol için getirilmiştir. Cystoisosporosis pozitif dışkılar dışkı skoru ile değerlendirildiğinde; %45'i (9/29) skor 5, %25'i (5/20) skor 7, %25'i (5/20) skor 2 ve %5'i (1/20) skor 6 olarak değerlendirilmiştir. Pozitif dışkı örneklerinin 11'inde C. felis (11/20, %55), 3'ünde C. rivolta (3/20, %15), 6'sında ise hem C. felis hem de C. rivolta (%30) tespit edilmiştir. Pozitif dışkıların 18'inde sadece Cystoisospora spp. ookisti tespit edilirken, 2'sinde (%10) hem Cystoisospora spp. ookisti hem de Toxocara spp. yumurtası bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed to determine the prevalence of cystoisosporosis in owned cats in Ankara. A total of 200 cats were assessed, of which 106 were female and 94 were male. Additionally, 108 cats were over 1 year old, while 92 were under 1 year old. Among these cats, 133 were house cats, and 67 were indoor/outdoor cats. Out of the sampled cats, 49 exhibited signs of diarrhea. Of the 200 cats examined, 20 had positive fecal samples for cystoisporosis, resulting in a prevalence rate of 10%. Among these positive samples, 11 came from female cats (10.3%) and 9 from male cats (9.5%). 15 of the positive samples were from cats under 1 year old (16.3%), while 5 were from cats over 1 year old (4.6%). However, no statistically significant difference was observed between age groups concerning infection (P > 0.05). Further analysis revealed that 15 of the infected cats had outdoor contact (22%), while 5 had no outdoor contact (3.7%). The difference in disease detection rates between these two groups was statistically significant (P < 0.001). Among the 20 cats infected with Cystoisospora spp., 4 were brought to the veterinary clinic with complaints of fungal infections, 2 with feline infectious peritonitis, 3 with Calicivirus infections, and 11 were there for vaccinations and routine check-ups. When analyzing the fecal scores of cystoisporosis-positive samples, 45% (9 out of 20) were rated as score 5, 25% (5 out of 20) received score 7, another 25% (5 out of 20) were rated as score 2, and 5% (1 out of 20) received score 6. Among the positive fecal samples, C. felis was detected in 11 (55%), C. rivolta in 3 (15%), and both C. felis and C. rivolta in 6 (30%). While only Cystoisospora spp. oocysts were found in 18 of the positive samples, both Cystoisospora spp. oocysts and Toxocara spp. eggs were detected in 2 samples (10%).