Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki sözleşmeli idarecilerin iş doyum düzeyleri: Ankara ili örneği
Job satisfaction levels of contracted administrators in hospitals of Ministry of Health: The case of Ankara
- Tez No: 593621
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NADİ LEBLEBİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Sözleşmeli Personel, Sözleşmeli Yöneticilik, Job Satisfaction, Contracted Personel, Contracted Manager
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Gerek kamu kesiminde gerek özel sektörde farklı statülerde çalışan kişilerin iş doyum düzeylerini ölçmek, var olan mevcut durumu iyileştirmek ve iş performansını yükseltmek açısından önem arz etmektedir. Literatürde bu konuyla ilgili pek çok çalışmaya rastlanmakla birlikte aynı zamanda sağlık sektöründe çalışarak sağlık hizmeti sunan veya bu sektörde idarecilik yapan çeşitli unvanlardaki sağlık çalışanlarınında iş doyum seviyelerini ölçmek için çeşitli çalışmaların yapıldığıda görülmüştür. Ülkemizde kamu kesiminde sözleşmeli şekilde personel istihdamı eskiye dayansa da sözleşmeli şekilde idareci istihdamı oldukça yenidir. 2018 yılında Cumburbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin ardından üst düzey kamu yöneticilerininde sözleşmeli olarak istihdamının önü açılmış olsa da bu uygulama Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlanmasında 2011 yılından beri bulunmaktadır. Çalışmamızda, gelecek yıllarda kamu yönetimi sistemimizde yaygınlaşma ihtimali bulunan sözleşmeli idarecilik kavramı ve sözleşmeli idarecilerin iş doyum seviyeleri ile bu kişilerin iş doyum seviyelerine etki eden demografik değişkenler Sağlık Bakanlığı özelinde incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde iş doyumu kavramı, ikinci bölümde ise ülkemizdeki sözleşmeli personel kavramı ve uygulaması ile bunun hukuki dayanakları incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde de yapılan alan araştırmasıyla ilgili ön bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca Sağlık Bakanlığına bağlı bulunan Ankara İlindeki hastanelerde sözleşmeli idareci olarak görev yapanların iş doyum düzeylerini tespit etmek üzere yapılan anketin bulguları değerlendirilmiştir. Ankete dahil olan katılımcıların iş doyum seviyesini ölçmek için Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmış ve bu anket Ankara İlinde Sağlık Bakanlığına bağlı bulunan eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri ve ağız-diş sağlığı merkezlerinde başhekim, başhekim yardımcısı, idari ve mali işler müdürü, destek ve kalite hizmetleri müdürü, sağlık bakım hizmetleri müdürü ve müdür yardımcısı unvanlarında sözleşmeli olarak görev yapan idareciler üzerinde uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre elde edilen verilerden, cinsiyet, medeni durum, yaş, aylık gelir, unvan, görev yapılan kurum türü, idarecilik"te görev aldıkları süre gibi faktörlerle, iş doyum düzeyi arasında bir ilişki olup olmadığı incelenerek aralarındaki ilişki açığa çıkarılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda iş performansının ve verimliliğin artırılmasına yönelik olarak bu ilişkiler çerçevesinde değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Measuring job satisfaction levels of people who are working in different statuses at both public and private sectors in terms of improving the current situation and improving business performance is very important. Although there are many studies on this subject in the literature, it is also seen that various studies have been conducted to measure job satisfaction levels of health care workers who work in the health sector and who provide health services in this sector. Although contracted personel employment in the public sector is based on the past, contractual employment of the administrator is quite new. After the transition to the Presidency Government System in 2018, the contractual employment of senior public managers was paved, but this practice has been in place in the provincial organization of the Ministry of Health since 2011. In this study, the concept of contract management and job satisfaction levels of contract managers, which are likely to become widespread in our public administration system in the following years, were examined in the Ministry of Health. In the first part of the study, the concept of job satisfaction and in the second part the concept and application of contracted personnel in our country and its legal basis are examined. In the third part of our study, preliminary information about our field research is given. Also, the findings of the questionnaire conducted in order to determine the job satisfaction levels of those who work as contracted administrators in the hospitals in Ankara, which are affiliated to the Ministry of Health, are evaluated. Minnesota Job Satisfaction Scale was used to measure the job satisfaction level of the participants included in our survey, and this survey was conducted by the chief physician, deputy chief physician, administrative and financial affairs manager, support and quality in education and research hospitals, state hospitals and services manager, health care services manager and assistant manager. According to the results of the survey, whether there is a relationship between job satisfaction level and factors such as gender, marital status, age, monthly income, title, type of institution, duration of administration, and the relationship between them is revealed. In line with the results, evaluations have been made within the framework of these relations in order to increase business performance and productivity.