Karen Horney'in teorisine göre Nahîd Tabâtabâî'nin hikâye karakterlerinin psikolojik analizi
Psychological analysis of Nahîd Tabatabai 's stories characters, according to the theory of Karen Horne
- Tez No: 593639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLLER NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Psikoloji, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikoloji, İran Edebiyatı, Karen Horney, Nahîd Tabâtabâî, Hikâye, Karakter, Kadın, Psychology, Iranian Literature, Karen Horney, Nahîd Tabatabai, Story, Character, Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Edebî eserlerin psikolojik boyutta eleştirisinde en temel tartışmalardan birisi hiç şüphesiz eserlerde karakter ve karakterizasyon konusudur. Kişinin sosyal ve fiziksel görüntüsü (karakteri) o toplumda oynadığı rolünü göstermektedir. Yani kişi toplumun onu değerlendirmesi için kendi karakterini sunmaktadır. Aslında birçok eleştirmen, edebiyat eserlerini psikolojik temeller üzerinden eleştirmeye çalışmıştır. Bu yaklaşımdan etkilenen dünyaca ünlü yazarlar, özellikle teorik yaklaşımları kullanarak edebi eserler yaratmaya çalışmışlardır. Ancak İran'daki bu edebi eserlerde daha çok Freud ve Yong'un bakış açısı kullanılmış, diğer teorisyenler daha az dikkate alınmıştır. Bu çalışmada, Nahîd Tabâtabâî'nin yazdığı kısa öykülerinden beş tanesini Karen Horney'in sosyal teorisi üzerine psikolojik açıdan inceleyip eleştirisi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most fundamental debates in the psychological dimension of literary works is the character and characterization in the stories.The social and physical appearance (character) of a person shows the role he/she plays in the society.That is,the person presents his / her own character for the society to evaluate it.In fact, many critics have tried to criticize literary works on psychological grounds. world- famous writers, who were influenced by this approach, tried to create literary works, especially using theoretical approaches. However, in these literary works in Iran, Freud and Yong's point of view was used mor. Thus other theorists were taken less attention. In this context, we decided to review and criticize five of the short stories written by Nahîd Tabatabai on the social theory of Karen Horney from a psychological point of view.