20.yüzyılda siyasi propaganda aracı olarak sanat
Art as a tool for the political propaganda in the 20th century
  1. Tez No: 593786
  2. Yazar: MUHAMMED GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS BERKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Siyasal Bilimler, Fine Arts, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Siyaset, Propaganda, Nazi Sanatı, Sovyet Sanatı, Soğuk Savaş, Art, Politics, Propaganda, Nazi Art, Soviet Art, Cold War
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
20. yüzyıl propaganda amaçlı sanatın tüm dünyaya egemen olduğu bir yüzyıldır. Bu yüzyılda yaşanan savaşlar, siyasi, politik ve ekonomik dünya düzeninin yeniden oluşmasını sağlamıştır. Bu yeni oluşumlardan sanat ta etkilenmiş sanat, geçmişte olmadığı kadar sermaye piyasasının, ideolojilerin himayesi altına girmiştir. İdeoloji dışı çalışma yapan sanatçılar sürgün edilmiş, hapse atılmış veya idam edilmişlerdir. Grafik tasarım alanları gelişmiş afiş, poster, pul gibi malzemeler de propaganda amaçlı kullanılmıştır. Üç bölüm halinde 20.Yüzyılda Siyasi Propaganda Aracı Olarak Sanat incelenmiştir. Çalışmanın içeriğinde Almanya, Amerika, İngiltere, İtalya ve Sovyetler Birliği'nin Siyasi Propaganda çalışmaları plastik sanatlar yönünden incelenmiş ve yer yer müzik, sinema ve mimariye de değinilmiştir. Birinci bölümde sanat, siyaset, propaganda hakkında bilgi verildikten sonra, modernizmin sanat ve siyaset üzerine, devlet modellerinin oluşumunda ki katkılarına değinilmiştir. İkinci bölümde; 1900-1945 yılları arası sanat ve siyaset ilişkisi incelenmiştir. I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı döneminde sanat ve siyaset ilişkisiyle birlikte, uç düşünce yapılarındaki sanata da değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise 1946-1999 yılları arası propaganda amaçlı sanat incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The 20th century was a century in which propaganda art dominated the world. The wars in this century had led to the re-establishment of the political, political and economic world order. Art has also been influenced by these new formations and has been under the auspices of the capital markets and ideologies more than ever before. Non-ideology artists were exiled, imprisoned or executed. Materials such as posters, posters and stamps which are developed in graphic design fields were also used for propaganda purposes. Art as a tool for Political Propaganda in the 20th Century was examined in three chapters. In the content of the study, the political propaganda studies of Germany, USA, England, Italy and the Soviet Union were examined in terms of plastic arts and music, cinema and architecture were also mentioned. In the first chapter, after giving information about art, politics and propaganda, the contribution of modernism to art and politics in the formation of state models is mentioned. In the second chapter, the relationship between art and politics between 1900 and 1945 has been examined. Art and politics during the World War I and II have been discussed. In the third chapter, the focus is on the art that was used as a tool for propaganda between 1946 and 1999.