Sultan Abdülmecit Döneminde mali alanda yapılan düzenlemeler
Financial regulations in the Period of Sultan Abdulmecit
  1. Tez No: 594015
  2. Yazar: MEHMET ÖNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AYKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat Fermanı, Muhassıllık, Para, Banka, Tanzimat edict, Accountability, Money, Bank
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Osmanlı Devletinde özellikle duraklama ve gerileme dönemlerinde mali sorunu çözmek için büyük çabalar sarfedilmiştir. Islahat adı altında yapılan bütün bu teşebbüslere bakıldığında amaçlanan neticeyi vermediği görülmektedir. Aslında mali sorun, Osmanlı devletini çöküntüden kurtarmak için yapılması düşünülen bütün çalışmalar önünde en büyük engel olarak ortaya çıkmıştır. Sultan Abdülmecid'in saltanatının hemen başında ilan edilen Tanzimat Fermanı'nda maliye üzerinde durulması gereken en önemli husus olarak vurgulanmıştır. Bir nevi halkın devlete bakış açısın olumlu yönde değiştirecek bu teşebbüste herkesin gücünün belirlenmesi ve buna göre tek vergi alınması özellikle belirtilmiştir. II. Mahmud döneminde yönetimde merkeziyetçiliğe gidilirken oğlu Abdülmecid döneminde de mali alanda sıkı bir kontrol sağlanarak mali alanda merkeziyetçiliğe gidilmiştir. Muhassıllık sistemi bu düşünceyle ortaya atılmış ve uygulamaya konulmuştur. Anca bir süne sonra bu sistemden vazgeçilmiştir. Mayileyi düzeltmek için teşebbüsler yapılırken Kırım savaşı her şeyi alt üst etmiş ve ilk defa dış borçlanmaya gidilmiştir. Abdülmecid döneminde para alanında düzenlemeler yapılmış ve finans kurumları bankalar kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Great efforts were made to solve the financial problems especially in the periods of recession and decline in the Ottoman Empire. Looking at all these initiatives under the name of reform, it is seen that it does not give the intended result. In fact, the financial problem has emerged as the biggest obstacle in front of all the works planned to save the Ottoman Empire from the collapse. In the indictment declared at the very beginning of Sultan Abdulmecit's reign, finance was emphasized as the most important issue to be emphasized. In this attempt to positively change the public's outlook on the state, it is particularly indicated that the power of everyone is determined and a single tax is levied accordingly. During the reign of 2nd Mahmut, centralization in the administration was carried out, and in the period of his son Abdulmecit, a tight control was ensured in the financial field and centralization was made in the financial field. The system of accountability was put forward with this idea and put into practice. However, this system was abandoned after a while. While attempts were made to correct the finances, the Crimean war turned everything upside down and for the first time foreign borrowing was made. During the Abdulmecit period, regulations were made in the field of money and banks were established as financial institutions.