Profesyonel hentbol, basketbol ve voleybolcuların fiziksel uygunluk düzeylerinin karşılaştırılması
A Comparison of the physical fitness levels of professional handball, basketball and volleyball players
- Tez No: 59408
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Spor, üst ekstremite, fiziksel uygunluk, izokinetik test. IV, Sport, Upper Extremity, Physical Fitness, Isokinetic Test
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışma ağırlıklı olarak üst ekstremite kullanımını gerektiren ve topla oynanan spor dallarından olan hentbol, basketbol ve voleybol spor dallarını profesyonel olarak yapan sporcuların ve profesyonel olarak spor yapmayan bir grubun üst ekstremitelerine yönelik fiziksel uygunluk düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp Ana Bilim Dalında gerçekleştirilen çalışmamızda 20 hentbol, 20 basketbol ve 20 voleybol oyuncusu olmak üzere toplam 60 profesyonel erkek sporcu deney grubu olarak ve profesyonel anlamda sporla uğraşmayan 20 erkek üniversite öğrencisi de kontrol grubu olarak değerlendirmeye alınmıştır. Hentbol, basketbol ve voleybol sporlarının daha çok üst ekstremite kullanımını gerektiren spor dalları olması nedeniyle fiziksel uygunluk testleri, üst ekstremite ve üst gövdeyi içeren testler arasından seçilerek uygulanmıştır. Bu testler; F/AB/ER ve E/AD/İR diagonal paternlerinde Cybex 6000 izokinetik sistem ile kas kuvvetinin değerlendirilmesini, push-ups testi ile enduransın değerlendirilmesi, omuz esneklik testi-gövde ekstansiyon esneklik testi-sağa ve sola gövde lateral fleksiyon esneklik testleri ile esnekliğin değerlendirilmesini, vücut yağ yüzdesi-vücut yağ ağırlığı-yağsız vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi ile vücut kompozisyonunun değerlendirilmesini, Burpee testi ile çevikliğin değerlendirilmesini, ışıklı ve sesli uyarılara karşı reaksiyon zamanının ölçülmesini içermiştir. Çalışmanın sonucunda esneklik testlerinde sporcular ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark çıkmamıştır (p>0.05). Diğer testlerde sporcular lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Bu çalışmanın sonuçları spor dalına ve her sporcunun fiziksel düzeyine uygun antrenman programlarının planlanmasının önemini göstermek, sporcuların istenilen performans düzeyine ulaşmalarını sağlamak, zayıflıklardan ve kullandıkları yanlış tekniklerden kaynaklanan yaralanmaları önlemek ve tedavi için uygun rehabilitasyon programlarını oluşturmak açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was designed to examine the upper extremity physical fitness levels of professional handball, basketball and volleyball players and a group of nonathletes. The study was performed at Hacettepe University School of Physical Therapy and Rehabilitation and Ankara University Faculty of Medicine the department of Physical Medicine. Sixty athletes (20 male handball players, 20 male basketball players, 20 male volleyball players) and 20 male nonathlete university students participated in this study. Because handball, basketball and volleyball requires perdominantly the use of upper extremities, selected upper extremity and upper body physical fitness tests were used for the evaluation. These tests included muscular strength evaluation by using Cybex 6000 isokinetic system in F/AB/ER and E/AD/IR diagonal patems, endurance evaluation by using push-ups test, flexibility evaluation by using shoulder flexibility test, body hyperextension test and left and right lateral flexion test, % body fat, lean body mass, agility evaluation by using Burpee test and reaction time evaluation by means of verbal and visual stimulations. The statistical analysis showed that there was no significant difference between professional athletes and nonathlete controls in the flexibility measurements (p>0.05). The other test results of the professional athletes were significantly higher than those of the nonathlete control group (p0.05). It was concluded that it's important to design the training programs appropriate for the performed sport and the physical fitness level of each athlete. Also, appropriate rehabilitation programs are required to improve athletic performance and to prevent injuries resulting from weakness and poor techniques and to treat the injured athlete properly.