El-Ahlâku'l-Adudiyye ve şerhlerinde siyaset teorisi
Political theory in al-Ahlaq al-Adudiyya and it's commentaries
- Tez No: 594120
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: el-Ahlâku'l-Adudiyye, şerh, felsefi ahlâk, siyaset, teori, al-Ahlaq al-Adudiyya, commentary, philosophical ethics, politics, theory
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İslam siyaset düşüncesi tarih içinde farklı disiplinler tarafından ele alınıp tartışılmış ve farklı literatürler içinde yer almıştır. Bu literatürlerden biri de felsefedir. Devlet yönetimi geleneksel ilimler tasnifine göre amelî felsefenin üç şubesinden (ahlâk, ev yönetimi ve devlet idaresi) biridir. Bu taksime göre yazılan felsefi ahlak literatüründe siyaset, insanların saadete ulaşabilmelerini mümkün kılan, bu yolda erdemleri edinmesini ve korumasını sağlayan düzen olarak ele alınmaktadır. Adudüddin el-İcî'nin el-Ahlâku'l-Adudiyye adlı muhtasar risalesi felsefi ahlak niteliğinde yazılmış ve telif edildiği 14. yy.'dan 19. yy.'a kadar pek çok alim tarafından şerh edilmiştir. Bu eser ve şerhlerindeki tedbirü'l-müdün (siyaset felsefesi) bölümü esas alınmak üzere siyaset teorisi bu tezin ana konusudur. Seçilen bu konunun temel amacı İslam siyaset düşüncesinin felsefî ahlâk literatürü açısından izdüşümlerini göstermektir. el-Ahlaku'l-Adudiyye geleneğinde tedbirü'l-müdün bahsi esas alınmak suretiyle siyaset düşüncesinin ilkelerini, ele alınışı üzerinden kavramlarını ve ortak ana yapıyı açığa çıkarmak bu tezin diğer hedefleridir. İki bölümden oluşan tezin ilk kısmında söz konusu teoriye zemin oluşturan genel ve özel ilkeler ortaya konulmuştur. İkinci kısımda ise bu teorinin ana konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Once we aim to pursue the development process of the Islamic political thought, it is concluded that this area has been handled and discussed through different disciplines in history as it is positioned in different literature. According to the classification of the conventional sciences, administration of the state is one of the three fields of practical philosophy (morals, household management and state administration). In the philosophical moral literature written according to this classification, politics is dealt with and considered as the order that enables people to gain happiness and makes them able to acquire and maintain the virtues in this manner. Adududin al-Iji's concise treatise named“Al-Ahlaq al-Adudiyya”(The Aduduian Morals) was written in philosophical morality. The work was thoroughly explained and discussed by many scholars since it was written and published in the 14th century to the 19th century. The part named administration of cities (political philosophy) which is the part of the work being taken as basis, political theory is the main theme of this treatise. The major objective of this chosen topic is to demonstrate the projections of Islamic political thought in terms of philosophical moral literature. Uncovering the principles of political thought, its concepts and its common main structure on the basis of the Tedbiru'l-Mudun in the tradition of al-Ahlaq al-Adudiyya are other objectives of this treatise. The first part of the thesis which consists of two sections the general and special principles forming the basis of this theory are introduced. However, the second part handles and discusses the main topics of this theory.