SSCB'nin orta Asya'daki demografik stratejisi ve etkileri
The USSR's demographical strategy in central Asia and its effects
  1. Tez No: 594183
  2. Yazar: ALİ YILDIZ MUSAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: SSCB, Orta Asya, Demografi, Strateji, Sınırlar, Çatışma, USSR, Central Asia, demography, strategy, borders, conflict
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orta Asya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
XVII.yüzyıldan itibaren Rus dış politikasının ana çerçevesini stratejik süreklilik, jeopolitik hafıza ve idea etrafında şekillendiğini görmekteyiz. Konseptüal değişiklikler yaşansa da Çarlık Rusya'sı, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'nun dış politika davranışlarında süreklilik, jeopolitik hafıza dış politikanın kimliğini teşkil etmekte, aynı zamanda jeopolitik ve jeostratejik değişim ve dönüşümlere de yapıcı bir zemin hazırlamıştır. Nitekim SSCB rejimi 1924 yılında Sovyetler Birliğini ilan ettikten sonra, ilk aşamada Orta Asya bölgesindeki bir etnik halkın yoğun yaşadığı vilayeti başka bir Cumhuriyetin sınırları içerisine vermek suretiyle adeta istediği an fitilini ateşleyebileceği ve etnik çatışmanın kolayca yaratılıp sonra kendisinin arabulucu ve yönetici vasfını kazanabileceği bir sosyal bomba yarattı. Neticede Orta Asya'da sürekli Tacik-Kırgız, Tacik-Özbek, Özbek-Kırgız, Kırgız-Kazak sınırlarında bitmek bilmeyen çatışmalar, savaşlar yaşandı ve asırlarca yanyana yaşayan kardeş halklar arasında düşmanlık meydana geldi. SSCB'nın kurulma aşamasında Orta Asya bölgesinde uygulamaya konulan işbu demografik stratejinin olumsuz etkileri hem SSCB döneminde meyvesini verdi hem de günümüzde etkilerini göstermeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Since 17th century, we witness that the main frame of Russian foreign policy consists with strategic sustainability, geopolitical memory and idea. Even though the conceptual changes happened, sustainability in the Tsarist Russia, Soviet Union and Russian Federation's foreign political acts, the geopolitical memory shape the identity of foreign policy. And at the same time, this prepares a constructive ground for geopolitical and geostrategic changes and transitions. As a matter of fact, in the first step after declaration of the Soviet Union, the USSR's regime, in the central Asia, annexed cities which were heavily populated with one ethnicity into another Republic's borders which has mostly populated with different ethnicities. The USSR regime created a social bomb, to nearly wanted to having easily created ethnic conflicts in these regions, and as a result of these conflicts nations in these region will always depend on its meditation and management. Eventually, in the Central Asia, endless clashes and wars happened between Tajik-Kyrgyz, Tajik -Uzbek, Uzbek- Kyrgyz, Kyrgyz-Kazakh people who lived together brotherly for centuries. The USSR created this strategy in the Central Asia at time of its establishment. And negative effects of this demographical strategy produce fruits at time of the USSR and also still today shows its effects.