Müzik öğretmenlerinin iş doyumu ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Research of music teachers' level of occupational satisfaction and proffessional burnout levels
  1. Tez No: 594311
  2. Yazar: ÇİĞDEM OKTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Mesleki Tükenmişlik, Müzik Öğretmeni, Occupational Satisfaction, Professional Burnout, Music Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma; müzik öğretmenlerinin iş doyumu ile mesleki tükenmişlik düzeylerini ve bunlar arasındaki ilişkiyi belirlemek, ayrıca belirlenen düzeylerin bazı demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline uygundur. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye' de 2018-2019 eğitim öğretim yılında görev yapmakta olan 150'si kadın, 70' i erkek olmak üzere toplam 220 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde, rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Demografik Bilgiler Formu, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde nicel analiz yöntemleri kullanılmış olup ölçme araçlarının güvenilirlik analizinde Croncbach Alfa Katsayısı 0,758 olarak tespit edilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucuna göre; müzik öğretmenlerinde katılımcıların cinsiyetine göre Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği arasında anlamlı farkın olmadığı, çalışılan kuruma göre İçsel Doyum ve Tükenmişlik Ölçeği arasında anlamlı farkın olmadığı, ancak Dışsal Doyum Ölçeği arasında anlamlı farkın olduğu ve ortalama değeri ortaokulda daha yüksek olduğundan ortaokulda çalışan öğretmenlerin dışsal doyumlarının daha fazla olduğu, toplam çalışma yılına göre İçsel Doyum arasında, Dışsal Doyum Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği arasında anlamlı farkın olmadığı, haftalık çalışma saatine göre İçsel Doyum ve Dışsal Doyum ölçeği arasında anlamlı farkın olmadığı, ancak Tükenmişlik Ölçeği arasında anlamlı farkın olduğu ve 30+ saat çalışanların kendini daha tükenmiş hissettikleri, medeni duruma göre ise İçsel Doyum arasında, Dışsal Doyum Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği arasında anlamlı farkın olduğu, evli olan öğretmenlerin ortalama değeri daha yüksek olduğundan hem içsel hem de dışsal doyumlarının daha fazla olduğu görülmüştür. Korelasyon analizi sonuçlarına göre ise Tükenmişlik Ölçeği ile İçsel Doyum Ölçeği arasında negatif yönlü ve zayıf dereceli ilişki olduğu, Tükenmişlik Ölçeği ile Dışsal Doyum Ölçeği arasında negatif yönlü ve orta dereceli ilişki olduğu, İçsel Doyum ile Dışsal Doyum arasında ise pozitif yönlü ve yüksek dereceli ilişki olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been done to determine the levels of occupational satisfaction and professional burnout levels of music teachers and the relationship between them, and also to determine whether these levels differ according to some demographic variables. This research is appropriate to the relational scanning model of the research scanning models. Research's study group consists of 220 music teachers whose 150 are women and 70 are men; who work in the 2018-2019 academic year in Turkey actively. Random sampling method was used to determine the study group. Demographic Information Form, Minnesota Occupational Satisfaction Scale and Burnout Scale were used as data collection instruments. In the analysis of the data, quantitative analysis methods were used and in the reliability analysis of the measurement instruments, the Croncbach Alpha Coefficient was found as 0,758. According to the results of the research, there was no significant difference between Minnesota Job Satisfaction Scale and Burnout Scale according to the gender of the participants, there was no significant difference between Internal Satisfaction and Burnout Scale according to the institution worked. However, there was a significant difference between the External Satisfaction Scale and the average value was higher in secondary school, the teachers who work in secondary school have higher external satisfaction, there was no significant difference between Internal Satisfaction, External Satisfaction Scale and Burnout Scale according to the total working year, there was no significant difference between Internal Satisfaction and External Satisfaction scale according to weekly working hours, but there was a significant difference between Burnout Scale and 30+ hours employees feel more exhausted. On the other hand, according to the marital status, there was a significant difference between Internal Satisfaction, External Satisfaction Scale and Burnout Scale. Finally, according to the results of the correlation analysis, there was a negative and weak correlation between Burnout Scale and Internal Satisfaction Scale, there was a negative and moderate correlation between Burnout Scale and External Satisfaction Scale, and there was a positive and higher grade relationship between Internal Satisfaction and External Satisfaction.