From places of transportation to places of display: The Ankara railway area from the mid- to the late 20th century
Ulaşım mekanlarından sergi mekanlarına: Yirminci yüzyıl ortasından geç yirminci yüzyıla Ankara demiryolu bölgesi
  1. Tez No: 594341
  2. Yazar: ZEYNEP GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOMRİS ELVAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Müzecilik, Sanat Tarihi, Architecture, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, demiryolları, demiryolu mirası, müzeler, Geç Osmanlı ve Cumhuriyet mimarisi, Ankara, railways, railway heritage, museums, late Ottoman and Republican architecture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
1892 yılında demiryolunun Ankara'ya ulaşmasıyla, Ankara endüstriyel alanı demiryoluyla ilişkili olarak ve onun çevresinde şekillenmiştir. Bu tez ilk olarak bölgenin bu belirgin adımla başlayıp kent planları ve yapılaşma ile devam eden şekillenişini incelemekte, sonrasında ise bölgedeki bazı yapıların sergi mekanlarına dönüşümünün tarihini, Ankara'nın kentsel bağlamındaki değişimlerle olduğu kadar, Türkiye'de müzecilik uygulamalar ve endüstri mirasının korunmasına dair yaklaşımlarla da ilişkilendirerek analiz etmektedir. Böylece tez, Ankara'nın demiryolu bölgesinin, geç 19. yüzyıldan 20. yüzyıl ortasına kadar kent kapısı ve ulaşım odağı olarak şekillenmesini ve 20. yüzyılın sonuna doğru bölgedeki tarihi yapıların Atatürk Evi ve Demiryolu Müzesi (1964), Demiryolu Müzesi ve Sanat Galerisi (1990), Açık Hava Lokomotif Müzesi (1991) ve CerModern'in (2000) sergi mekanlarına dönüşmesiyle bölgenin bir kültür odağına dönüşmesini değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
With the arrival of the railway in Ankara in 1892, the industrial area of Ankara was shaped in accordance with and around the railway station. This thesis firstly examines the formation of the railway area that started with this prominent step and went on in accordance with city plans and constructions, and then analyzes the history of the transformation of some of the buildings in the area into places of display in relation to the different approaches to museum practice and conservation of railway heritage in Turkey as well as the changes in the urban context of Ankara. Thus, the study aims to evaluate the railway area in Ankara as it was formed as a transportation node and the gate of the city from the late 19th to the mid-20th century, and transformed into a cultural node towards the end of the 20th century with the transformation of the historic buildings in the area into places of display at the Atatürk House and Railway Museum (1964), Railway Museum and Art Gallery (1990), Open-Air Locomotive Museum (1991) and CerModern (2000).