Suriyeli öğrencilerin Türkçeyi öğrenme durumlarında tümdengelim yöntemi üzerine bir eylem araştırması
An action research on the deductive method in Syrian students' situation of learning Turkish
  1. Tez No: 594340
  2. Yazar: EBRU ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Öğrenciler, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Tümdengelim Yoluyla Türkçe Öğretimi, Temel Dil Becerileri, Dil İhtiyaç Analizi, Syrian Students, Teaching Turkish to Foreigners, Teaching Turkish by Deductive, Basic Language Skills, Language Needs Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Suriyeli öğrencilerin Türkçeyi akademik bir şekilde öğrenirken sıkıntılar yaşadığı ve bu sıkıntıların kaynağının doğru öğretim yöntemlerinin ders içinde kullanılmadığından dolayı olduğu düşünülmektedir. Bu sorun doğrultusunda öğrencilerin metin yoluyla tümdengelim yöntemiyle Türkçeyi öğrenme süreçlerinde daha iyi sonuçlarla karşılaşılacağı varsayılmıştır. Bu araştırmada, eylem planı sürecinde geliştirilen uygulamalarla öğrencilerin dört temel dil becerisinde, dil bilgisinde ve söz varlığı durumlarında süreç başındaki başarı durumlarının olumlu yönde gelişmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak öğrencilerin Türkçeye karşı tutum ve algıları araştırılmış, ön öğrenmeler ve son öğrenmeler değerlendirmeleriyle düzeyleri hakkında fikir sahibi olunmuş, sıkıntı çektikleri konular tespit edilerek çözüme yönelik uygulamalar geliştirilmiştir. Cinsiyet ve ana dili değişkenleri açısından ilerlemeler kaydedilmiştir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olan“Eylem Araştırması”deseni kullanılmıştır. Sınıf içinde olan bir problemin çözüme ulaşıp ulaşmadığını görmek adına bu araştırma düzeni çalışmaya oldukça faydalı etkiler sağlamıştır. Araştırmanın öğrenci çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde İstanbul İli İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Avcılar ilçesindeki bir devlet okulunun 4. sınıfında devamlılık gösteren 22 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın veri toplama araçlarını; Ön Öğrenmeler Değerlendirmesi, Son Öğrenmeler Değerlendirmesi 1-2, Konuşma Becerisi Dereceli (Rubrik) Puanlama Anahtarı, Yazma Becerisi Dereceli (Rubrik) Puanlama Anahtarı, Okuma Becerisi Dereceli (Rubrik) Puanlama Anahtarı, Dinleme Becerisi Dereceli (Rubrik) Puanlama Anahtarı, Dil Bilgisi Durumu Dereceli (Rubrik) Puanlama Anahtarı, Söz Varlığı Durumu (Rubrik) Dereceli Puanlama Anahtarı, Araştırmacı Öğretmen Günlüğü, Konuşma Ses Kayıtları ve Ders İçi Etkinlik Materyalleri oluşturmuştur. Toplam 12 veri toplama aracıyla çalışılmıştır. Verilerin analizinde çeşitli kodlamalar kullanılarak veriler üzerinde betimsel analiz yapılmıştır. Araştırmadaki ilk veriler ışığında öğrencilerin akademik bir şekilde Türkçeyi öğrenmede zorluk yaşadıkları tespit edilerek sürece başlanılmıştır. Öğrencilerin yaşadıkları sorunlardan yola çıkılarak hazırlanan 10 haftalık eylem planındaki uygulamalarla öğrencilerin sıkıntılarını en aza indirmek amaçlanmıştır. Sürecin gerek içinde gerekse süreç sonrasında uygulamaların ardından edinilen bulgulara bakıldığında öğrenciler verilen bu eğitimle olumlu yönde değişimler göstermişlerdir. Değişkenler açısından öğrenciler incelendiğinde kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre, ana dili Kürtçe olan öğrencilerin Arapça olan öğrencilere göre daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is thought that Syrian students have difficulties while learning Turkish in an academic way and the source of these difficulties is that the correct teaching methods are not used in the course. In line with this problem, it is assumed that students will have better results in the process of learning Turkish by means of deductive method through text. In this research, it is aimed to develop the students' success at the beginning of the process in four basic language skills, grammar and vocabulary situations positively with the applications developed in the action plan process. For this purpose, students' attitudes and perceptions against Turkish were investigated, their level of understanding was obtained through pre-learning and last-learning assessments, and the problems they suffered were identified and applications for solution were developed. Progress has been made in terms of gender and mother tongue variables. In the research,“Action Research”which is one of the qualitative research methods was used. In order to see if a problem in the classroom has been solved, this research design has had a very beneficial effect on the study. The study group of the study consisted of 22 students attending 4th grade of a public school in Avcılar district of Istanbul Provincial Directorate of National Education in 2018-2019 academic year. Twelve data collection tools were used throughout the research which can be counted as preliminary learning assessment, latest learning assessment 1-2, rubric of speaking skill, rubric of writing skill, rubric of reading skill, rubric of listening skill, rubric of grammar status, rubric of vocabulary status, researcher teacher diary, speech voice recordings and in-class activity materials. In the analysis of the data, descriptive analysis was performed on the data using various codings. In the light of the first data in the study, it was determined that students had difficulties in learning Turkish in an academic way. It was aimed to minimize the problems of the students with the applications in the 10-week action plan prepared based on the problems experienced by the students. When the findings obtained after the applications both within the process and after the process were examined, the students showed positive changes with this training. When the students were examined in terms of variables, it was found that female students were more successful than male students and the students whose mother tongue was Kurdish were more successful than the students who were Arabic.