Mitos yansımaları: Christa Wolf'un 'Kassandra' ve 'Medea. Stimmen' adlı mitos çalışmalarında kadın imgesi
Mythos reflections: The image of female in Christa Wolf's mythos studies named 'Kassandra' and 'Medea. stimmen'
- Tez No: 594421
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Christa Wolf, Mitos, Kassandra, Medea, Kadın İmgesi, Feminist Yaklaşım, Christa Wolf, Mythos, Kassandra, Medea, The Image of Female, Feminist Approaches
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Yunan mitolojisinde kimseyi kehanetlerine inandıramayan bir kâhin olarak geçen Kassandra ve kendi çocuklarını katleden bir büyücü olarak bilinen Medea, Antik Çağdan günümüze kadar tiyatro, resim, sinema ve yazın gibi çeşitli sanat dallarında sık sık ele alınıp her seferinde dönemin koşullarına göre yeniden yorumlanan mitsel kadın figürlerdir. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yoğunlaşan feminist tartışmaların etkisiyle daha çok kadın yazarların metinlerinde görünür olan bu figürler, Doğu Alman yazınının önde gelen kadın yazarlarından biri olan Christa Wolf'un da ilgisini çekmiş ve yapıtlarına konu olmuşlardır. Bu çalışma Kassandra ve Medea mitoslarının, Christa Wolf'un Kassandra (1983) ve Medea. Stimmen (1996) adlı yapıtlarına yansımalarını konu edinmekte ve yazarın Kassandra ile Medea figürleri üzerinden ortaya koyduğu kadın imgesini ele almaktadır. Çalışmanın amacı, yazarın araştırma, okuma ve yazma süreçlerini kapsayan ön çalışmaları sırasında zihninde tasarladığı ve bu süreçlerin birer ürünü olan her iki yapıtıyla ortaya koyduğu kadın imgesini incelemektir. Bununla birlikte yapıtların tarihsel ve siyasal bağlamlarını da göz önünde bulundurup, yazarın Kassandra ile Medea'ya dair kadın imgesini ve kadın imgesi üzerinden bir kadın okur ve yazar olarak sergilediği tutumunu feminist yaklaşımlar ışığında çözümlemektir. Çalışmada Christa Wolf'un kadın okur ve kadın yazar olarak, Kassandra ve Medea mitoslarını konu alan antik metinlere yönelik bir karşı okuma gerçekleştirdiği, geleneksel Kassandra ve Medea imgelerini sorguladığı ve yapısöküme uğrattığı, dişil sesin arkeolojisini yaparak kök-Kassandra ve kök-Medea'yı ortaya çıkarmaya çalıştığı, geleneksel olanın dışında bir kadın imgesi yarattığı ve bu yaklaşımıyla bir dişil yazım örneği sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Greek mythology, Kassandra, who was a prophet but could not convince anyone to her prophecies, and Medea, who was a sorceress known as the murderer of her own children, are mythical female figures. Since ancient times, these mythical figures have been revisited and re-interpreted frequently by various branches of art such as theatre, painting, cinema, and literature with respect to the conditions of the times. These mythical figures, which became more visible in the writings of women writers who have been influenced by feminist debates since the second half of the twentieth century, was attracted the attention of Christa Wolf, one of the leading women writers of East German literature, and were also been the subjects of her works. This study focuses on the reflections of the myths of Kassandra and Medea on Christa Wolf's works named Kassandra (1983) and Medea. Stimmen (1996) and explores the author's thoughts on the image of female, which she developed through the figures of Kassandra and Medea. The aim of the study is to examine the female image of the author's mind with both taking into consideration the author's preliminary studies including research, reading and writing experiences, and the two works, which are the result of these processes. Additionally, regarding the historical and political contexts of the works, in the light of feminist approaches, it is aimed to analyze the author's perception of the female image of Kassandra and Medea according to her attitude as a female literate. In this study, it is concluded that Christa Wolf, as a female literate, made a counter-reading of ancient texts about Kassandra and Medea myths, questioned and deconstructed traditional images of Kassandra and Medea, endeavored to expose root-Kassandra and root-Medea by making the archeology of female voice, created an image of female except from the tradition and manifested a female literature example.