Sokakta yaşayan/çalışan çocuklara yönelik sosyal politika uygulamalarında sivil toplum kuruluşları: Hayat vakfı örneği
Non-governmental organizations in social policy applications for children living/working on street: Example of Hayat Foundation
- Tez No: 594465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK TAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sokakta yaşayan/çalışan çocuk, sivil toplum, sivil toplum kuruluşları, Hayat Vakfı, sosyal politika, Childreen working/living on street, civil society, Non-govenrmental organizations, Hayat Foundation, social policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sokakta yaşayan/çalışan çocuklar sorunu eski zamanlardan bu güne süregelen bir konu olup söz konusu toplumların geleceklerinin inşasında belirleyici unsur olan çocuk olduğunda çocuğun sokak ile olan yaşama ve çalışma bağlamındaki ilişkisi tamamen çocukluğun doğasına aykırı bir durum şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Konunun günümüzün en önemli sorunlarından biri olması ve hassasiyeti, meselenin daha iyi anlaşılabilmesi ve çözümü adına, ekonomik ve sosyal anlamda farklı şekillerde çalışmaların yapılmasını gerekli kılmıştır. Çalışmanın kapsamını söz konusu soruna yönelik sosyal politika uygulamalarında sivil toplum kuruluşları (STK)'nın etkinliği ve Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı (Hayat Vakfı) örneği oluşturmaktadır. Bunun yanında soruna yönelik kamu ve yerel yönetimlerin çalışmalarının da içinde yer aldığı, dünyadan ve Türkiye'den STK örnekleri yapmış oldukları çalışmalar çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın temel sorunsalı, çocuklara yönelik sosyal politikaların STK'ların katılımı ile nasıl bir çerçeveye bürüneceğidir. Bu sorunsal etrafında çalışmanın temel varsayımı, çocuklara yönelik sosyal politikalarda STK'ların varlığının, mevcut kamusal sosyal politikalara katkı sağlayan ve besleyen bir mahiyet arz edeceği şeklinde olup bunun da özelde Hayat Vakfı gibi STK'ların desteği ile olacağı şeklindedir. İlgili sorunsalın ele alınmasında“durum çalışması”na dayalı nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup bu kapsamda yazılı dokümanlar incelenmiş ve vakıf yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, sokakta yaşayan/çalışan çocuklara yönelik sosyal politikalarda STK'ların, özelde de Hayat Vakfı'nın etkinliğinin kamu çalışmalarına sağladığı katkılar ve alana sağladığı faydaların oldukça önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of children living/working on street is a problem that has been going on since early times and it is completely contrary to the nature of childhood that the relationship between the child and his/her living and working condition on street when the child is the determining factor in the construction of the future of societies. Because of the delicate situation of this issue and the condition of being one of the most important problems of today, for understanding and solving the problem it is necessary to make different kinds of economic and social studies. The extent of the study consists of the effectiveness of the non-governmental organizations (NGOs) in social policy applications and the example of Hayat Foundation. Furthermore, the examples and applications of non-governmental organizations including also local and public administration's activities, which are working about this problem from Turkey and all over the world, were investigated. The main problem of the study is how social policies for children will be with the participation of NGOs. The basic assumption of study within the context of the problem is that the condition of NGOs in social policies for children will be arise as contributing and nurturing to existing governmental social policies and this is suggested by the NGOs such as Hayat Foundation in particular. Qualitative research method based on a“case study”was used to address the related problem and written documents were examined and interviews were conducted with foundation officials in this extent. As a result, it is determined that the contributions of the activities of NGOs and in particular the Hayat Foundation to public works and the benefits provided to the field are very important in social policies for children living/working on the street.