Girişimcilik dersi alan öğrencilerin kamu ve özel sektör desteklerine ilişkin algıları: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma
Perceptions of public and private sector support of students taking entrepreneurship course: A research on students of Sivas Cumhuriyet University
- Tez No: 594487
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN FİLİZÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci, Girişimciliği destekleyen kurumlar, Entrepreneurship, Entrepreneur, Institutions supporting entrepreneurship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de girişimcilik hak ettiği yerini bulmaya başlamış olması dolayısıyla, girişimcilere sağlanan kamu ve özel sektör destekleri çeşitliliği de bu durumla doğru orantılı olarak artış göstermektedir. Üretim kadar hizmet sektörünün de önem kazanmış olduğu ve aynı zamanda işsizliğin artış gösterdiği günümüzde hem işsizliğe çare olarak hem de hizmet sektöründeki boşluğu doldurmak için karşımıza girişimcilik çıkmaktadır. Girişimcinin öncelikle bir hayalinin yani iş fikrinin olması gerekmektedir. Sahip olunan bu iş fikrinin hayata geçebilmesi için yeterli düzeyde finansman kaynağı ile yönetim bilgi ve tecrübesinin bir araya gelmesi gerekmektedir. Ancak genellikle başarılı olabilecek bir iş fikrine sahip olan girişimci adayları ya gerekli finansman kaynağından yoksunlardır ya da bu durumun tersi olarak sermaye sahipleri parlak bir iş fikri bulamazlar. Böyle durumlarda önü açık iş fikirleri daha yeşermeden kaybolup giderken sermaye sahiplerinin sermayeleri de atıl bir vaziyette ülke ekonomisine hiçbir katkısı olmadan beklemektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde girişimciliğin kavramsal çerçevesi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde girişimcilere sağlanan kamu ve özel sektör destekleri incelenmiş, üçüncü bölümünde ise girişimcilik dersi alan lisans öğrencilerinin girişimcilere sağlanan kamu ve özel sektör desteklerine olan bakış açılarına demografik özelliklerinin etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılarak, çalışmada kullanılan anket soruları 502 öğrenciye uygulanmış olup, uygulanan bu anketlerden 427 tanesi sağlıklı olarak elimize ulaşmış ve analizler bu anketlerden elde edilen veriler üzerinden yapılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri sonucunda, bazı değişkenler arasında anlamlı bir fark önemli bulunurken, bazılarında fark önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the entrepreneurship has started to find its rightful place in our country as in the world, the diversity of public and private sector supports provided to entrepreneurs is increasing in direct proportion to this situation. Nowadays, service sector has gained importance as much as production and at the same time, entrepreneurship emerges as a solution both as a remedy for increasing unemployment and to fill the gap in the service sector. First of all, the entrepreneur must have a dream, that is, a business idea. In order to this business idea to be implemented, sufficient financial resources and management knowledge and experience must be combined. However, entrepreneur candidates who have a business idea that can be successful in the majority of times, either lack the necessary funding or vice versa, capital owners cannot find a brilliant business idea. In such cases, while open-minded business ideas disappear before they are formed, the capital of capital owners is waiting for uselessly without any contribution to the national economy. In the first part of this study, the conceptual framework of entrepreneurship is tried to be put forward. In the second part, the public and private sector supports provided to entrepreneurs were examined and in the third part, it was aimed to investigate undergraduate students who take entrepreneurship course situate perspectives on public and private sector support on entrepreneurs effect on demographic characteristics In the research, the questionnaire questions used in the study were applied to 502 students and 427 of these surveys were received properly and the analyzes were based on the data obtained from these surveys. As a result of the statistical analysis of the obtained data, a significant difference was found significant between some variables, while the difference was found insignificant in some variables.