Turbulent years in Egypt, 2000-2011: Social protests and their effects on the uprising of january 25, 2011
Mısır'da çalkantılı yıllar, 2000-2011: Toplumsal ayaklanmalar ve 25 ocak 2011 ayaklanmaları üzerine
- Tez No: 594578
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÖÇER AKDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sociology, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Ayaklanmaları, Hüsnü Mübarek, 25 Ocak 2011, Gençlik Hareketleri, Protesto Kültürü, Arab Uprisings, Hosni Mubarak, 25 January 2011, Youth Movements, Protest Culture
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez, 2010 yılında Tunus'ta başlayan ve Mısır'a ve bölgeye yayılan Arap Ayaklanmaları için ortaya atılan kullanılan“Arap Uyanışı”kavramının çok doğru bir değerlendirme olmadığını savunuyor. Nitekim protestoların yaşandığı ülkelerde uzun yıllardır süregelen bir protesto hareketi mevcuttur. Ve bu tez, yaşanan her bir ayaklanmanın kendi içinde ayrı bir vaka olarak görmekte, ve bu nedenle her bir ülkenin geçirdiği süreçleri kendi iç dinamikleriyle değerlendirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu bağlamda bu tez, Mısır'ın 25 Ocak Ayaklanmaları'na giden süreçte özellikle son on yılda protesto kültürünün değişmesiyle yaşadığı protesto dalgalarını ele almaktadır. Tez Mısır'ın özellikle 2000 yılında başlayan İkinci Filistin Ayaklanması ile protesto kültürünün yayılmaya başladığını ve sonrasında ABD'nin Irak işgaliyle protestoların yönünün anti-İsrail ve anti-ABD olmaktan çıkıp esas sorun olarak gördükleri Mübarek rejimine doğru yön değiştirdiğini iddia etmektedir. Bu bağlamda bu tez bir nevi devrimi yoğuran olayları ele almakta ve devrimde rol oynayan 6 Nisan Gençlik Hareketi, Müslüman Kardeşler Gençliği, Bağımsızlar ve Devrimci Sosyalistler üyeleriyle yapılan görüşmelerle olayları içeriden bir gözle anlayabilmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis argues that the notion of an“Arab Awakening”in the Arab uprisings that started in Tunisia in 2010 and spread to Egypt and across the region is not a fair assessment. Protest movements had already been going on for many years in the countries where these uprisings took place. This thesis considers each of these uprisings to be a separate case and therefore argues that the processes that each country underwent should be evaluated within the framework of that country's own internal dynamics. In this context, the thesis deals with the waves of protests during the period leading up to the January 25 uprisings in Egypt, particularly in the last decade, and especially with the changing of protest culture. The thesis claims that Egypt's protest culture began to spread with the Second Palestinian Intifada in 2000, and then with the US invasion of Iraq the direction of the protests started to change from anti-Israel and anti-USA to the anti-Mubarak regime, which protesters now perceived as the main problem. In this context, the thesis deals with the events that intensified the revolution, with the aim of evaluating these events from the inside through interviews with youth members from the April 6 Youth Movement, the Muslim Brotherhood, Independents, and Revolutionary Socialists.