Okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenlerin dağıtımcı liderlik ve ortak karar almaya ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Analysing thouhts of managers and teachers working in preschool education institutions related to distributive leadership and common decision making
  1. Tez No: 594615
  2. Yazar: GKIOULTZAN SADOULA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT KORUMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtımcı liderlik, ortak karar alma, okul öncesi eğitim kurumları, öğretmen, okul yöneticisi, nitel, Distributive leadership, common decision making, preschool education, teacher, principle, qualitative
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Değişimin kaçınılmaz olduğu günümüz dünyasında değişen örgütsel koşullara bağlı olarak yeni liderlik kuramları da literatüre kazandırılmaktadır. Liderliğin grup üyeleri arasında dağıtılan bir olgu olarak grubun tüm üyeleri için gelişime önem verdiğini ve liderlik görevinin sadece bir kişi ile sınırlı olamayacağını, grup içerisinde dağıtılması gerektiğini ifade eden dağıtımcı liderlik kavramı da yeni literatüre kazandırılan kuramlardan biridir. Kavram ile ilgili literatür incelendiğinde dağıtımcı liderlik kavramının eğitim kurumlarında uygulanabilirliğine yönelik çalışmalar olduğu görülmektedir. Çünkü dağıtımcı liderliğin kolektif, koordineli ve dönüşümlü ağlar içerisinde işleyebilen yapısı nedeni ile okul için önemli bir model olduğu değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, araştırmanın amacı okul öncesi eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin dağıtımcı liderlik ve ortak karar alma olgularına ilişkin görüşlerinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından okul öncesi eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin dağıtımcı liderlik ve ortak karar alma olgularının okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanabilirliği, avantajları, sınırlılıkları ve önkoşullarına ilişkin görüşlerini içeren yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yüz yüze görüşme tekniği ile 12‟si okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan yöneticilerden, 11‟ise okul öncesi eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerden oluşan toplam 23 kişiye uygulanmıştır. Toplanan veriler ile yapılan içerik analizi sonucunda“Liderlik Algısı”,“Fayda Algısı”,“Sınırlılıklar”ve“Ön Koşullar”olmak üzere toplam dört temaya ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan temaların, okul öncesi eğitim kurumlarında dağıtımcı liderlik ve ortak karar alma süreçlerinin benimsenmesi ve sorunsuz bir şekilde uygulanabilmesi için farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalardan, yönetici ve öğretmenlerin bilgilerinin artırılması ve davranışlarının yönlendirilebilmesi amacı ile verilebilecek eğitim içeriklerinin planlanmasına kadar geniş bir ölçekte kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
New leadership theories are continuously added to the literature due to changing organizational conditions in today's world where change is inevitable. The concept of distributive leadership, which states that leadership as a phenomenon distributed among group members, attaches importance to development for all members of the group and that the leadership task cannot be limited to only one person and it should be distributed within the group. When the literature on the concept is examined, it is seen that there are studies on the applicability of the concept of distributive leadership in educational institutions. Because distributive leadership is considered to be an important model for the school due to its structure that can operate in collective, coordinated and rotating networks. In this context, the aim of the study was to examine the views of the managers and teachers working in preschool education institutions about distributed leadership and common decision making. In this study, one of the qualitative research approaches is used. The researcher conducted semi-structured interviews that included the opinions of managers and teachers working in preschool education institutions regarding the applicability, advantages, limitations and prerequisites of distributed leadership and common decision-making in preschool education institutions. Face to face interview technique was applied to a total of 23 people, 12 of whom are managers and the rest are teachers working in preschool education institutions. As a result of the content analysis, a total of four themes were reached:“Perception of Leadership”,“Perception of Benefit”,“Limitations”and“Prerequisites”. It is evaluated that the themes reached can be used in a wide scale from the studies aiming to raise awareness of the managers and teachers as well as the planning of the educational contents in order to adopt distributive leadership and common decision-making processes in preschool education institutions and to implement them in a smooth manner.