Kayseri'de aile danışmanlığı sistemi ve sosyal politikaya katkısı
Family counseling system and social policy contribution in Kayseri
- Tez No: 594623
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN YONCA GENÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile Danışmanlığı, Sosyal Politika, Nitel Araştırma, Family, Family Counseling, Social Policy, Qualitative Research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Araştırmanın konusu Kayseri'de aile danışmanlığı sistemi ve sosyal politikaya katkısıdır. Araştırma konusu, Kayseri ili özelinde araştırılmıştır. Araştırmada aile danışmanlığı sosyal politikanın bir alt dalı olarak kabul edilmiş ve çeşitli kurumsal yapılarda Aile Danışmanlığı yapan, kamu ve özel sektörde çalışan personel üzerinden araştırılmıştır. Komple aile danışmanlığı sisteminin işe yararlılığının araştırıldığı araştırmada sistemin daha iyi nasıl işleyebileceğini öğrenmek amaçlanmıştır. Aile danışmanlığı kavramı ile illiyet bağı olduğunu düşünülen ailelere müteallik toplumsal sorunlar ve sosyal politikanın alt başlıkları olarak aile politikaları/danışmanlığı kavramsal analizde ele alınarak elde edilen bulgular nitel bir çalışmayla sahada gözlemlenmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi seçilirken betimleyici/yorumlayıcı bir perspektif benimsenmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan Kayseri'deki aile danışmanları, amaçlı/durum örneklem yöntemi benimsenerek belirlenmiştir. Ailelere hizmet götüren, resmi ve özel teşebbüse ait olan işletmelerde hizmet veren danışmanlarla yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla derinlemesine görüşülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgularda aile danışmanlarının gözünden aile bir sistem olarak algılanmaktadır.“Aile Danışmanlığı Sistemi”bu oturmamış, yeterli tanım ve farkındalık eksikliği haliyle bile ihtiyaç sahibi aileler için verimli sonuçlar üretebilmektedir. Aile Danışmanlığı Sisteminde bulunan eksiklikler; politik, mesleki yetkinlik ve toplumsal farkındalık olarak saptanmış, bu eşikliklerin azaltıldığı durumlarda daha da verimli olacağı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is the family counseling system and its contribution social policy in Turkey. The research subject was investigated in Kayseri province. In the research, family counseling was accepted as a sub-category of social policy and it was researched on the personnel working in the public and private sectors, working as Family Counselors in various institutional structures. In this research, the usefulness of the complete family counseling system is investigated and it is aimed to learn how the system works better. The conceptual analysis of family policies / counseling as the sub-headings of social problems and social policy related to the families thought to have a causal link with the concept of family counseling was observed in the field in a qualitative study. Qualitative research method was used in this research. A descriptive / explanatory perspective was adopted when selecting a qualitative research method. In the research, semi-structured interview form was interviewed in-depth with the consultants in public and private enterprises that provide services to families determined by purposeful / case sampling method. In the findings of the research, the family is perceived as a“system”from the eyes of family counselors. The Family Counseling System can produce productive results for families in need, with a lack of established, adequate definition and awareness. The shortcomings in the Family Counseling System were identified as political, professional competence and social awareness and it was observed that this system will be more efficient in cases where these shortcomings are reduced.