Binyata vegêranê di romana Sobarto ya Helîm Yûsif de
Helim Yusiv'ın Sobarto romanında anlatının yapısı
  1. Tez No: 594624
  2. Yazar: REBEEN AHMED MAHMOOD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sobarto, Anlatı, Roman, Hadise, Anlatıcı, Sobarto, Narrate, Event, Novel, Narrator Quantity Of Page: 144 Sopervisor: Doç. Dr. Mahmut DÜNDAR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Anlatıbilim bazı bilimsel yöntemlere göre anlat metinlerine odaklanır, son dönemlerde bu bilimin alanı o kadar genişledi ki eleştirmenler ve edebiyat araştırmacıları bir çok yönden çalışmalar hazırlayabilirler. Anlatıbilimde roman metni, araştırmanın önemli ve başlıca malzemesi olarak bazı kelimelere dayanarak meydana gelir.Buna dayanarak“Helim Yusiv'ın Sobarto romanında anlatının yapısı”. Bu çalışma araştırmacı için bazı bilimsel yöntemleri, romanın genel yorumunu, durum yönünden anlatıbilimin yöntem ve tekniklerini yazar tarafından izah eder. Postmodernizmin imge ve sembolleri üzerine kurulan“Sobarto”romanı yedi bölüme ayrılmıştır, konusu genel olarak, başlıca iki noktaya dayanarak ilerler. Sileman, özne, romanın başlıca karakteri ve anlatıcısı olarak milletinin kaderini temsil eder. Diğer taraftan Belkıs da“Sobarto”ülkesinin coğrafyasını göstermede rol alır. Başka bir deyişle Belkıs him Süleyman'in arzu objesi him de onun katilidir. Romanın altı bölümü Süleyman'ın hayatı çerçevesinde dolaşıp altı ayrı dönemi konu etmesine rağmen yazar romanın olay, mekân ve zaman öğesi yoluyla tarihi derinliğin fotoğrafını çekmek ister.Yangın, romanın dokusu ve olay örgüsünün en güçlü aracıdır, aşk ateşi, Amûdê sinemasının yakılması ve bir cezaevinde tutuklu bulunan altmış mahkumun yanması romandaki en temel örneklerdir. Genel olarak bu romanın teknik ve içeriği gerçek, olağanüstü ve fantastik arasında gidip gelir çünkü romandaki olay, karakter, mekân, zaman ve kullanılan teknikler okura gerçek-fantazi karışımı bir rivayet ve açıklama sunar.
Özet (Çeviri)
Nowadays, narratology as an independent scienceand its scopes have expanded to an extent that researchers and literary critics can study different fields of this discipline. Recently, novel and story as two crucial materials in narratology are explored; therefore, our research entitled“The Basics of Narration in the Novel of Helim Yusif's Sobarto”will be the focus of this study. This thesis endeavors to explore Yousif's novel and reveal the elements and techniques of narration, based on some scientific theories. In Sobarto some symbols and signs of post modernistic emblems are utilized. Generally, the story revolves around two characters; Suleiman as the narrator and protagonist of the story portrays the destiny of his nation, whereas Balqis is depicted as the land of the nation. Balqis can be identified as the protagonist's assistant as well as his enemy. This is due to the fact that Baqilz develops a lovely relationship with Suleiman. Nevertheless, at the end of the sixth section of the novel, Balqis ruins and ends the relationship. Even though the seven sections of the novel depict Sulaiman's life in seven different epochs, as an event, character, time, and setting, the novel highlights the profundity of history. In the novel, burning is an apparent thime as Amuedy Cinemas and 60 prisoners are burned. Generally, the elements and techniques of narration in the novel vary between magical realism and fantasy; therefore, the occurrences, time, setting, and characters convey the magical realism to the reader.