Öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik algı düzeyleri ve matematik öğretimine yönelik kaygı düzeyleri ile mesleki inançları arasındaki ilişkiler
The relations between the prospective teacher's perception levels of their self-efficacy oriented towards teaching mathematics and their levels of anxiety and their occupational beliefs oriented towards teaching mathematics
  1. Tez No: 594681
  2. Yazar: AYŞE ÖZBEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KILIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Öz yeterlilik, Kaygı, Mesleki İnanç, Öğretmen Adayı, Teaching Mathematics, Self-Efficacy, Anxiety, Occupational Belief, Prospective Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada özel eğitim ve sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik algı düzeyleri ve matematik öğretimine yönelik kaygı düzeyleri ile mesleki inançları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim öğretim yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde öğrenim görmekte olan 284 sınıf ve özel eğitim öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”, Çakıroğlu (2000) tarafından geliştirilen,“Matematik Öğretimine Yönelik Öz yeterlilik Ölçeği”, Peker (2006), tarafından geliştirilen“Matematik Öğretmeye Yönelik Kaygı Ölçeği”ve Özgen (2012) tarafından geliştirilen“Mesleki İnanç Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler SPSS paket programı ile çözümlenmiştir. Veri analizinde araştırma verilerine normallik dağılımlarına göre parametrik veya parametrik olmayan testler uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik algı düzeyleri puan ortalamaları 105 puan üzerinden = 75,46, matematik öğretmeye yönelik kaygı puan ortalamaları 115 üzerinden =51,7, mesleki inanç puanlarının ortalamaları ise 350 puan üzerinden =274,65 olarak hesaplanmıştır. Buna göre öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik algı düzeyleri ve mesleki inanç düzeyleri ortalamanın üzerinde iken, matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyleri ortalamanın altındadır. Ayrıca öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik algı düzeyi ile mesleki inanç düzeyi arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilirken, kaygı düzeyi ile öz yeterlilik algı düzeyleri arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis it is aimed to investigate the relations between the prospective teachers' levels of perception of their self-efficacy and their levels of anxiety and occupational beliefs oriented towards teaching mathematics in private and primary schools. The sample of this investigation consists of 284 prospective teachers in private and primary schools who are the students of the University of Mustafa Kemal in Hatay in the education period of 2018-2019. This study is made through the relational scanning method. In this investigation,“The Scale of Self-Efficacy Oriented towards Teaching Mathematics”which is developed by Çakıroğlu (2000),“The Scale of Anxiety Oriented towards Teaching Mathematics”which is developed by Peker (2006),“The Scale of Occupational Belief Oriented towards Teaching Mathematics”which is developed by Özgen (2012) and“The Form of Personal Knowledge”are used as the means of collecting data.According to the results this investigation, the average score of the prospective teacher's levels of their self-efficacy is calculated as = 75, 46 over the score of 105, the average score of their anxiety oriented towards teaching mathematics is calculated as =51,7 over the score of 115, and the average score of their occupational beliefs is calculated as =274,65 over the score of 350. According to this survey, the perception levels of self-efficacy of the prospective teachers oriented towards teaching mathematics and their levels of occupational beliefs are over the average score, while their levels of anxiety oriented towards teaching mathematics is under the average score. Furthermore, between the prospective teachers' perception levels of their self-efficacy and their occupational beliefs a medium meaningful relationship with the positive direction is determined, while a low level of meaningful relationship with the negative direction is determined between their levels of anxiety and their perception levels of their self-efficacy.