Critique of Eurocentrism in Kadro Journal
Avrupamerkezciliğin Kadro Dergisi içindeki eleştirisi
  1. Tez No: 594688
  2. Yazar: ALİ KEMAL EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadro Dergisi, Avrupamerkezcilik, Türk devrimi, Batı karşıtlığı, Kadro Journal, Eurocentrism, Turkish revolution, Anti-Westernism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye ile Batılı devletlerin etkileşim tarihi dikkate alındığında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son iki yüz yılından Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına kadar geçen sürede bu etkileşime dair ciddi bir entelektüel birikimin oluştuğu söylenebilir. Bu bağlamda, birbiri ardına gelen modernleşme adımlarına koşut olarak, dikkate değer bir batı karşıtı söylem bir kısım Türkiye aydını arasında kendisine yer edinmiştir. Batıya karşı tepkinin neredeyse iki buçuk yüzyılı aşkın bir süredir çeşitli biçimler altında sürmüş ve halen sürmekte olması, ilginç bir toplumsal araştırma konusu olarak belirmektedir. Bu çalışmada, sözü edilen tepkinin bir örneğinin Kadro Dergisi içindeki yansımaları tartışılacaktır. Kadro, 1932-1934 yılları arasında yayımlanmış olan ve temel söylemini Batı karşıtlığı üzerinden kuran bir düşünce dergisidir. Sonradan Kadro hareketi olarak da adlandırılacak olan dergi, sistemli bir programı ve ideolojisinin olmadığını iddia ettiği Türk devrimine bir ideoloji oluşturmak gayesiyle ortaya çıkmıştır. Kadro dergisinin, ona Türkiye entelijensiyası içinde son derece önemli ve özgün bir yer kazandırdığı düşünülen dikkate değer bir özelliği bulunmaktadır. Bu özellik, o tarihlerde gerek Türkiye ve gerekse dünya literatürü için çok yeni bir terim olan Avrupamerkezcilik kavramının dergideki çeşitli makalelerde kullanılmış olmasıdır. Kadro dergisi ontolojik temelini Avrupamerkezcilik olarak tanımladığı dünya görüşüne getirdiği eleştiri üzerinden oluşturmaktadır. Dolayısıyla çalışmada, bu terimin Kadro dergisinde nasıl kavramlaştırıldığı ve hangi boyutlarıyla eleştirildiği incelenecektir. Buradan hareketle, Avrupamerkezcilik kavramının, yayın hayatı boyunca Kadro dergisinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel alana ilişkin analizlerinde merkezî bir yeri olduğu iddia edilecektir.
Özet (Çeviri)
Considering the history of the interactions between Turkey and the western countries, it might be stated that a substantial intellectual accumulation had been formed from the last two centuries of the Ottoman Empire until the foundation of the Republic of Turkey. In parallel with the modernization steps undertaken, a remarkable anti-western discourse has been formed among the Turkish intelligentsia. The emergent reaction to the West, which has lasted for at least two and a half centuries under several forms stands as an interesting social research subject. This research will examine one of the late examples of this reaction in a journal, namely, Kadro. Kadro journal was published between the years of 1932 and 1934, and based its discourse on the opposition of the West. Having been called as Kadro movement afterward, the journal aimed to provide an ideology to the Turkish revolution, which allegedly lacked any systematic program and ideology. There is a remarkable specialty of the Kadro journal among Turkish intelligentsia. This is the use of the concept of Eurocentrism, which was brand new for both Turkey and the world literature at that time. Kadro journal formed its ontological basis on the criticism of Eurocentrism. Accordingly, it will be examined in this study that how the term was conceptualized and by which dimensions it was criticized in the journal. In this sense, it will be argued that the concept Eurocentrism occupies a central place in the analyses of Kadro regarding political, economic, social, and cultural domains.