Türk milliyetçiliğinde ırk olgusu ve politik bileşenleri
Race in turkish nationalism and its political components
  1. Tez No: 594728
  2. Yazar: HASAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN AYKAÇ YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Irk, Ulus İnşa Süreci, Türk Milliyetçiliği, Biyopolitika, Küreselleşme, Nationalism, Race, Nation Building Process, Turkish Nationalism, Biopolitics, Globalization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma Türk milliyetçiliği içindeki ırk olgusu ve politik bileşenlerinin analizini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda ele alınacak tarihsel süreç Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden başlatılarak günümüze kadar devam edecektir. Çalışmanın ilk bölümü milliyetçilik çalışmaları literatürü ve bu literatürün özgün sınıflandırılmasına ayrılmıştır. İkinci bölümde ise biyopolitika kavramı ele alınacaktır. Milliyetçilik çalışmaları içinde kendisine yer bulamayan biyopolitika kavramının yardımıyla oluşturulacak çerçeve, milliyetçilik ve ulus devlet olgularına farklı bir okuma önerisiyle devam edecektir. Çalışmanın ana bölümü sayabileceğimiz üçüncü bölümde Türk milliyetçiliğinin içindeki ırk olgusunun izleri araştırılacak ve politik bileşenleri analiz edilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda siyasi liderler, partiler, sivil toplum kuruluşları, dernek veya dergiler çalışmanın araştırma özneleri olarak kullanılacaktır. Çalışmanın son bölümü ise küreselleşme tartışmaları karşısında ulus devlet, milliyetçilik kavramlarının konumunu tartışmaya ve bu tartışmalar içinde Türk milliyetçiliğinin yerini saptamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the racial phenomenon and its political components in Turkish nationalism. The historical process to be discussed in this direction will start from the last periods of the Ottoman Empire and will continue until today. The first part of the study is devoted to the literature of nationalism studies and the original classification of this literature. In the second part, the concept of biopolitics will be discussed. The framework to be established with the help of the concept of biopolitics, which cannot find a place in nationalism studies, will continue with nationalism and nation state phenomena with a different reading proposal. In the third part, which can be considered as the main part of the study, the traces of the race phenomenon in Turkish nationalism will be investigated and political components will be analyzed. In this context, political leaders, parties, non-governmental organizations, associations or journals will be used as research subjects of the study. The last part of the study tries to discuss the position of national state and nationalism concepts in the face of globalization debates and to determine the place of Turkish nationalism in these debates.