Gauging Turkishness: Anthropology as science-fiction in legitimizing racist nationalism (1925-1939)
Türklüğü ölçmek: Irkçı milliyetçiliği meşrulaştırmada bilim-kurgusal antropoloji (1925-1939)
  1. Tez No: 140579
  2. Yazar: NAZAN MAKSUDYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHA PARLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Uluslararası İlişkiler, Anthropology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Nationalism, racism, anthropology, totalitarianism, scientism
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
KISA ÖZET Türklüğü ölçmek: Irkçı Milliyetçiliği Meşrulaştırmada Bilim-Kurgusal Antropoloji (1925-1939) Nazan Maksudyan Türkiye'de milliyetçi ideoloji üzerine yapılmış çalışmalar, Türk Milliyetçiliğinin vatandaşlık vurgusunun altım çizerken, ırkçı yüz genellikle istisna varsayılarak göz ardı edilir ve bilinçli bir şekilde bastırılır. Bu yüzden devletin çeşitli ayrımcı politikaları, uygulama alanında kuraldan sapma olarak değerlendirilir. Bu tezde, Türk Milliyetçiliğinde, bilimi bir meşruiyet kaynağı olarak 'sömürerek' mitsel bir geçmişle ilgili tezler keşfeden akademik çalışmalarla, hayali 'millet' kavramının nasıl Türk ırkı ile temellendirildiği gösterilmeye çalışılmıştır. Hem Türk Milliyetçiüğinin ırkçı aksanım hem de üniversitenin bu ırkçı ideolojiye normatif temel sağlamadaki önemini açığa çıkarmak için, bir devlet üniversitesi yayım olan Türk Antropoloji Mecmuası incelenmiştir. Bu tezde ileri sürülen, fizik antropoloji konulu bir derginin, Türkiye'de ırkçı milliyetçiliğin yerleşmesinde çok önemli bir yer tuttuğudur, çünkü, pozitif bir bilim olarak antropoloji, temel araştırma birimim ırk kabul ederek Türklerin üstünlüğüyle ilgili bilimsel 'doğrulan' normatif şekilde yerleştirebilirdi. Bu nedenle çalışma, Türk Milliyetçiliğindeki ırkçılığın derinlemesine bir analizini sunakken, akademik ve vısiyasi seçkinlerin ırkçılığa bilimsel açıklamalar hazırlamak için devlet hegemonyası ile kurulmuş sıkı birlikteliklerine de ışık tutabilir. Mecmua birbiriyle bağlantılı birçok konunun kesişim noktasında incelenmiştir: antropolojinin tüm dünyada ırkçı milliyetçi ideolojilere 'bilimsel destek' olarak gelişmesi; 1930'larda Türkiye'deki siyasi seçkinlerin totaliter yaklaşımları ve milliyetçi özlemleri; devletin bilim adamları ve bilimsel çalışmalar üzerindeki hakimiyetiyle, bilimin ideolojik mitleri somut gerçekler olarak kabul ettirmede kullanılması. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gauging Turkishness: Anthropology as Science-Fiction in legitimizing Racist Nationalism (1925 - 1939) by Nazan Maksudyan The studies on me nationalist ideology in Turkey, while imderlining the civic nature of Turkish nationalism, often ignore and consciously repress the racist face as exceptional. Therefore, various exclusionary practices of the nation-state were treated as deviations from me norm in the practical sphere. In this M. A. thesis, the attempt is to exhibit how the Turkish nationalism was normatively grounded by the imagined 'nation' of the Turkish race, through 'inventing' theses about the mythical.past by 'exploiting' the academia and the science as a source of legitimation. In the name of revealing both the racist accent of Turkish nationalism and the significance of academia in supplying the 'normative basis' for this racist ideology, a state-university journal, Turkish Review of Anthropology [Türk Antropoloji Mecmuası], was analyzed as a representative case. It is argued in this thesis that a journal of anthropology, specifically, physical anthropology, was quite crucial for the settlement of racist nationalism in Turkey; since anthropology, as a pure positive science, taking race as its unit of analysis, could have normatively established the scientific 'truths' about the superiority of the Turks. Therefore, this thesis may provide a thorough analysis of the racism prevalent in Turkish IVnationalism and the staunch affinity of academic and governmental elites, established by state hegemony, in formulating the scientific justifications of racism. The Review was analyzed in the intersection point of certain interrelated topics: the development of anthropology as a source of 'scientific support' for racist nationalist ideologies all over the world; totalitarian tendencies and nationalist aspirations of the political elite of 1930's Turkey, and the use of science to justify ideological myths as factual truths by the domination of state on scientists and scientific researches.