Farklı azot formlarının ve hümik asit dozlarının çeltikte (Oryza sativa L.) verim ve verim ögeleri üzerine etkisi
The effect of different nitrogen forms and humic acid doses on yield and yield components in rice (Oryza sativa L.)
  1. Tez No: 594812
  2. Yazar: FUNDAGÜL BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hümik Asit, Kalite, Verim, Oryza sativa L, Gübre, Humic acid, Quality, Yield, Oryza sativa L, Fertilizers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, farklı azotlu gübrelerin ve hümik asit dozlarının çeltikte (Oryza sativa L.) verim ve verim ögeleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2018 yılı bahar üretim döneminde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'ne ait ısıtmasız plastik örtülü araştırma serası ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak Osmancık-97 çeşidi kullanılarak, hümik asit (0, 2, 4, 6 l/da) dozları ve azotlu gübreler (Amonyum nitrat, Amonyum sülfat ve üre) uygulanmıştır. Denemede tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre kurulmuştur. Yapılan çalışmada bitki boyu 82.64-90.90 cm, kardeşlenme sayısı 1.42-1.90 adet, gövde çapı 5.38-6.39 mm, salkım uzunluğu 11.22-11.88 cm, m 2 deki salkım sayısı 209.05-386.22 adet, salkımda tane sayısı 53.77-66.37 adet, hasat indeksi %51.40-%59.19, dekara verimi 396.09-754.37 kg/da, salkım tane ağırlığı 1.62g-2.07g, başakçık sterilitesi %1.07-%4.47, bin tane ağırlığı 30.31-31.65 g, pirinç tane uzunluğu 5.90-6.09 mm, pirinç tane genişliği 2.67-2.81 mm, kırıksız randıman %61.43-%67.93 arasında bulunmuştur. Çalışmada uygulanmış olan azot formları ve hümik asidin incelenen parametreler arasında bitki boyu, kardeşlenme sayısı ve saksı veriminde önemli farklılıklara neden olduğu gözlenmiştir. En yüksek tane verimi 94.75 g/saksı ile amonyum nitrat azot formunda ve %4 hümik asit uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in unheated plastic greenhouse and laboratories of Ordu University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2018 spring period in order to determine the effect of different nitrogen fertilizers and humic acid doses on yield and yield components of paddy (Oryza sativa L.). In the study, humic acid (0, 2, 4, 6 l / da) doses and nitrogen fertilizers (ammonium nitrate, ammonium sulphate and urea) were applied by using Osmancık-97 variety as material. The experiment was established according to the factorial experiment design in random plots. The values were varied between 82.64-90.90 cm in plant height, 1.42-1.90 pieces in the number of tillering, 5.38-6.39 mm in trunk diameter, 11.22-11.88 cm in cluster length, number of cluster per m 2 209.05-386.22, 53.77-66.37 pieces in cluster number, 51.40 - 59.19% in harvest index, 396.09-754.37 kg/da grain yield per unit of area, 1.62g-2.07g in cluster weight, 1.07- 4.47% in spikiness sterility, 30.31-31.65 g in thousand grain weight, 5.90-6.09 mm in rice grain length, 2.67-2.81 mm in rice grain width, 61.43 - 67.93% in yield without fracture. It was observed that nitrogen forms and humic acid applied in the study caused significant differences in plant height, number of tillering and pot yield. The highest grain yield was obtained with ammonium nitrate nitrogen form and 4% humic acid application with 94.75 g / pot.